Džihádista Jack chce z kurdského vězení na Západ. Londýn mu vzal občanství, Kanada mlží

Horizont ČT24: Británie Džihádistu Jacka nechce, Kanada váhá (zdroj: ČT24)

Britský mladík Jack Letts se před pěti lety rozhodl odjet do Sýrie a stát se teroristou. Nyní takzvaný Džihádista Jack sedí v Sýrii v kurdském vězení, odkud vzkázal, že se chce vrátit do Británie. Londýn mu ale odebral občanství. Letts nyní žádá o pomoc Kanadu, ta však s odpovědí váhá.

Jack Letts z Oxfordu je jedním z asi 850 Britů, kteří utekli do Sýrie a přidali se do řad takzvaného Islámského státu (IS).

Letts, který v minulosti trpěl obsedantně kompulzivní poruchou a Tourettovým syndromem, v 16 letech konvertoval k islámu a dostal se do styku se zradikalizovanými muslimy. Už dříve uvedl, že v květnu 2014 odletěl do Kuvajtu a odtamtud v září téhož roku do Sýrie. Oženil se, bojoval proti syrskému režimu a schvaloval teroristické útoky v Paříži.

V loňském rozhovoru pro BBC připustil, že svého času byl připraven podniknout sebevražedný útok. „Ne pomocí vesty (s výbušninami). Chtěl jsem to udělat s autem. Řekl jsem, že pokud bude příležitost, udělám to,“ uvedl. 

Poté, co padla syrská bašta IS v Rakká, se Letts dostal do rukou syrských Kurdů, když se snažil utéct do Turecka. Nyní zatoužil po cestě domů, Londýn ho však má za nepřítele. „Je jedno, jestli mi vezmou britské občanství, nebo nevezmou. Nezáleží na tom, protože tak jako tak mi nepomůžou. Ve výsledku je to jenom kus papíru,“ reagoval někdejší bojovník takzvaného Islámského státu.

Rodina žádá spravedlnost

Přístup britských úřadů se nelíbí příbuzným Džihádisty Jacka. „Spravedlnosti se tady asi nedočkáme. Není mu dovoleno vzít si právníka. Myslel jsem si, že britští občané mají určitá práva. Myslel jsem, že jsme nevinní, dokud nám není prokázána vina, že máme právo na soud, právo na svobodu projevu,“ podotkl otec radikála John Letts.

Rodiče Džihádisty Jacka byli souzeni za financování terorismu kvůli tomu, že se synovi snažili několikrát poslat peníze. Letos v červnu jim za to soud udělil 15měsíční trest vězení s roční podmínkou.

Tisk o britských džihádistech
Zdroj: ČT24

Kanada váhá

Letts teď doufá, že mu pomůže Kanada. Rodilý Brit má totiž po rodičích i její občanství. „Jsem jenom člověk, který udělal hloupou chybu. A po dvou a půl letech ve vězení bez soudu, bez ničeho, bych už čekal nějaký výsledek,“ konstatoval britský radikál.

Kanada se návratu někdejších džihádistů příliš nebránila, teď jasnou odpověď nenabídl ani premiér Justin Trudeau. „Dál říkáme, že je zločin vycestovat za účelem zapojení se do teroristických aktivit,“ prohlásil bez bližších podrobností.

Trudeau nechce dva měsíce před volbami dovolit opozici, aby ho mohla obvinit z ohrožování Kanaďanů. Vláda v Ottawě tak do Londýna vzkázala, že se na úkor Kanady snaží zbavit odpovědnosti. Británie ale opakuje své – nejde o odpovědnost, nýbrž o způsob boje proti terorismu.

Ztráta občanství potkala už víc lidí

Už letos v únoru o britské občanství přišla Shamima Begumová, která v roce 2015 se dvěma dalšími dívkami utekla z domova v Londýně, aby se přes Turecko vydala k IS.

Rozhodnutí britských úřadů vyšlo najevo v době, kdy tato 19letá žena v uprchlickém táboře očekávala narození svého třetího potomka. Chlapeček stejně jako dvě dříve narozené děti zemřel. Britské úřady tehdy tvrdily, že je možné Begumové odebrat občanství vzhledem k tomu, že je i občankou Bangladéše. To však bangladéšská vláda popřela.