V Německu pokračuje proces s neonacisty, kteří chtěli útočit na uprchlíky. Padl další rozsudek

Události ČT: Rozsudek v případu německého neonacisty (zdroj: ČT24)

V Drážďanech padl další rozsudek v rámci procesů s členy neonacistické organizace, která plánovala teroristické útoky. Příslušníky uskupení Oldschool Society zadržela policie krátce před připravovaným bombovým útokem na uprchlickou ubytovnu. Materiál pro výrobu výbušnin si obstarávali i v Česku. Jeden z členů organizace teď vyvázl s podmínkou, vedoucí činitelé dostali už dříve několikaleté tresty.

Před soudem v Drážďanech nyní stanul Marco Krüger. Dříve drobný kriminálník, který byl závislý na drogách, snil o boji za německý národ. Svého času byl pokladníkem Oldschool Society (OSS), jejímž cílem byl boj proti cizincům.

Členové organizace byli ochotní sáhnout i ke krajním prostředkům. „Už mě nebaví být humánní. Pro naši věc musíme i zabíjet,“ cituje z komunikace v rámci OSS Zemský soud v Drážďanech ve zdůvodnění nejnovějšího rozsudku. 

Cílem útoku měla být uprchlická ubytovna v saském městě Borna. Jeden z členů organizace nashromáždil přes 150 kilogramů výbušnin, Marco Krüger zase nakoupil v Česku pyrotechniku, která se v Německu legálně neprodává. Jejími účinky se pak extremisté chlubili na internetu. Policie radikály pozatýkala v květnu 2015, údajně těsně před útokem.

Za teroristické spolčení dostali čtyři z nich už před dvěma lety tresty od tří do pěti let vězení. Krüger teď vyvázl s jedenapůlletým podmíněným trestem. „To proto, že se přiznal a přerušil kontakty s pravicově extremistickou scénou,“ vysvětlila mluvčí drážďanského soudu Gesine Tewsová. Procesy s dalšími dvěma členy OSS v Drážďanech pokračují.

Někteří příznivci Pegidy schvalují vraždu Lübckeho

K extremistům počítají německé tajné služby přes 24 tisíc lidí. Podle všeho to byl právě jeden z nich, kdo před šesti týdny zastřelil na předměstí Kasselu ranou zblízka do hlavy člena CDU a zastánce uprchlíků Waltera Lübckeho.

První vražda politika, spáchaná neonacisty v poválečném Německu, nevyvolává jen zděšení. Pochopení pro ni vyjádřila řada příznivců hnutí Pegida v Drážďanech. „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá,“ řekl jeden z nich. „Ve srovnání s riziky levicového extremismu je jedna vražda za dva tři roky celkem normální,“ míní další podporovatel Pegidy. 

Zemský soud v Drážďanech má do konce roku rozhodnout i v procesu se Syřanem, který loni podle obžaloby ubodal německého občana. Zločin vyvolal masové protesty v saském městě Chemnitz a proces s obžalovaným je jedním z těch, z kterých čerpá sílu německá extrémní pravice.

Ve středu dostal doživotí odmítnutý žadatel o azyl z Iráku, který znásilnil a zabil čtrnáctiletou dívku. Ve čtvrtek začalo druhé přelíčení procesu s jedenácti muži obviněnými z hromadného znásilnění ve Freiburgu. Většina z nich jsou uprchlíci ze Sýrie.