Vzešel z tajných služeb, na starosti měl cenzuru. Bude mladý íránský ministr nástupcem Rouháního?

Horizont ČT24: Mladý ministr Džahromí může nahradit Rouháního (zdroj: ČT24)

Íránský ministr informatiky a komunikačních technologií Mohammed Džavád Azarí Džahromí spojuje minulost i budoucnost své země. O mladém politikovi se začíná mluvit jako o možném nástupci umírněného prezidenta Hasana Rouháního. Džahromí se v mantinelech autoritářské moci umí pohybovat s elegancí, která o generaci starším lídrům schází. Jeho odpůrci ale poukazují na to, že vzešel z prostředí tajných služeb, měl na starosti cenzuru a sledování odpůrců režimu.

Šestatřicetiletý Džahromí je představitelem nastupující íránské generace. Narodil se už po islámské revoluci z roku 1979, profesně ale vyrůstal v tajných službách mezi těmi, kteří současný režim budovali.

„Mnoho světových politiků sloužilo v tajných službách. Americký ministr zahraničí pracoval pro CIA. Ruský prezident Putin sloužil v KGB. Je tedy práce v íránských tajných službách problém?“ ptá se Džahromí.

Ministr pravidelně zásobuje své účty na Instagramu i Twitteru. Sociální sítě jsou přitom v Íránu přísně kontrolované nebo rovnou úplně blokované. To by ale Džahromí alespoň u Twitteru rád změnil. „Věříme, že jde o velice efektivní nástroj, i proto ho sám používám. Měli bychom se snažit, aby byl dostupný komukoliv,“ říká ministr.

Přísné kontroly se ale vzdát nechce. „Sousední malé státy, které jsou kolébkami diktatur bez svobodných voleb, se na sociálních sítích snaží podněcovat íránofobii,“ tvrdí zároveň politik.

Ministrovy kroky vzbuzují spekulace o prezidentské kandidatuře

Džahromí také vybraným íránským influencerům nabízí přístup k necenzurovanému internetu. Jde o jeden z kroků, který vzbuzuje dohady, že se připravuje na další krok ve své politické kariéře.

„Ti, kdo nechtějí držet krok s moderním světem, kde je každý propojený s každým, můžou tvrdit, že mé kroky ovlivňují nějaké budoucí plány. S takovými spekulacemi nemám problém,“ podotýká ministr.

Jestli se Džahromímu podaří upevnit svou pozici a přitáhnout početnou skupinu mladých voličů, se ukáže už za dva roky, kdy se bude vybírat nástupce současného prezidenta Rouháního.