Druhý ruský konvoj je v Luhansku, Ukrajina protestuje

Kyjev - Druhý ruský humanitární konvoj dnes dorazil do Luhansku. Při průjezdu východní Ukrajinou kolonu zhruba 200 kamionů doprovázely místní povstalecké milice. Kamiony přivezly do bašty proruských separatistů cukr, obilí, potraviny, léky či generátory na výrobu elektřiny a zařízení na čištění vody - dohromady kolem 2000 tun humanitární pomoci. Kyjev se ohradil proti tomu, že k odbavení kolony nebyly na hranicích přizvány ukrajinské celní orgány. Konvoj nedoprovázel dohodnutý doprovod pracovníků Červeného kříže.

Kolona rusko-ukrajinskou hranici překročila v noci na dnešek, dnes odpoledne už Ukrajinu prvních 70 ruských kamazů opustilo. O distribuci humanitární zásilky se podle ruské agentury ITAR-TASS starají luhanští dobrovolníci, kteří balíky s potravinami a léky přepravují do skladových prostor luhanských podniků. Všechny ruské kamiony mají být vyloženy během dneška.
 
Největší zájem je prý o pětilitrové kanistry pitné vody. Vodovodní systém v Luhansku už týdny nefunguje, stejně jako dodávka elektřiny a plynu. V celém městě je údajně v provozu jediný veřejný telefonní automat.

Kyjev dnes oznámil, že povolení k přesunu ruského humanitárního konvoje nevydal. Překročení hranic proběhlo v rozporu s ukrajinskými předpisy, protože ukrajinské celní orgány neměly možnost provést řádnou prohlídku. V rozporu s platným ujednáním konvoj nedoprovázeli ani pracovníci Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Jaceňuk: Cílem Ruska je obnovit Sovětský svaz

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes obvinil Rusko, že jeho cílem je zbavit Ukrajinu nezávislosti a obnovit Sovětský svaz.„Nemůže se smířit s myšlenkou, že by se Ukrajina stala součástí velké rodiny EU. Chce obnovit Sovětský svaz,“ řekl Jaceňuk na adresu Putina. Ten se prý nespokojí jen s Krymem, který Rusko anektovalo v březnu, a s východní částí Ukrajiny.

Hlavní prioritou je podle Jaceňuka odstrašit Rusko. Jediným prostředkem na ochránění Ukrajiny je přitom Severoatlantická aliance, i když Ukrajina se v dohledné době nemůže stát jejím členem, zdůraznil Jaceňuk. Premiér to prohlásil na kyjevské konferenci, jíž se účastní evropští a ukrajinští zákonodárci a zástupci podnikatelské sféry. Jaceňuk má jednat mimo jiné s předsedou Evropské komise José Barrosem.

Arsenij Jaceňuk
Zdroj: ČTK/AP/Geert Vanden Wijngaert

Ukrajinský premiér ocenil novou vlnu hospodářských sankcí, které na Rusko uvalily Evropská unie a Spojené státy, a řekl, že sankce znamenají pro ruskou ekonomiku vážné ohrožení. Rusko podle něj „blufuje, když říká, že mu sankce nevadí“.

„Stále jsme ve stadiu války a hlavním agresorem je Ruská federace… Putin chce další zamrzlý konflikt,“ řekl Jaceňuk s poukazem na konflikt na východě Ukrajiny mezi vládními silami a proruskými separatisty. „Jeho cílem je zmocnit se celé Ukrajiny… Rusko je hrozbou světovému pořádku a bezpečnosti celé Evropy,“ dodal Jaceňuk.

Vydáno pod