Už počtvrté za dva týdny. Obyvatelé Hongkongu znovu vyšli do ulic, blokovali hlavní dopravní tepnu

Stovky lidí v centru Hongkongu blokovaly hlavní tepnu města kvůli kontroverznímu návrhu zákona, který má umožnit vydávat osoby podezřelé z trestných činů z Hongkongu i do pevninské Číny. Lhůtu k jeho stažení dala opozice vládě do čtvrtka, ale správkyně Hongkongu Carrie Lamová na ni nereagovala. Lamová sice vyhověla tlaku minulých protestů a pozastavila o víkendu schvalovací proces, návrh jako takový ale nezrušila.

Demonstranti pohrozili, že pokud správa od normy neustoupí do čtvrtka, obnoví protesty kolem vládního komplexu v centru města. Tam se v pátek shromáždilo několik stovek převážně studentských demonstrantů, davy se ale nerozrostly tak jako v minulých dnech.

Nejnovější protest začal před parlamentem, ale později jeden z organizátorů vyzval účastníky, aby se přesunuli k policejnímu velitelství, uvedla stanice BBC. Lidé, z nichž většina přišla v černém, si nasadili na obličej masku, brýle a helmu chránící je proti případnému policejnímu zásahu a volali po odstoupení Lamové. Policie je požádala, aby odešli, protože svou přítomností ohrožují výjezdy k naléhavým událostem. Nakonec ale policisté proti demonstrantům nezasáhli.

Agentura AP nicméně uvedla, že přítomnost stovek nespokojenců setrvávajících na rušné tepně Harcourt může vyvolat nový policejní zákrok. Minulou středu policie použila proti demonstrantům slzný plyn a vodní děla a zranění utrpělo přes osmdesát lidí. Vládní úřady zůstaly z bezpečnostních důvodů uzavřené. 

Britský deník The Guardian upozornil, že se jedná o čtvrtý velký protest za uplynulé dva týdny. Dvě minulé neděle se konaly masové demonstrace, na něž přišlo podle organizátorů milion, respektive dva miliony lidí. Policie účast uvádí v řádu stovek tisíc. Přesto je to rekordní počet od opětovného připojení Hongkongu k Číně v roce 1997.

Kritici: Návrh zákona narušuje právní nezávislost Hongkongu

Návrh zákona předložený hongkongskou vládou podle prodemokratických kritiků narušuje právní nezávislost poloautonomního regionu. Lidé vydaní do Číny by tam mohli podle demonstrantů čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům.

Lamová se sice na úterní tiskové konferenci osobně omluvila za krizi, kterou návrh extradičního zákona vyvolal, žádné další ústupky ale neslíbila. Prohlásila naopak, že má v úmyslu dokončit svůj mandát a znovu získat důvěru veřejnosti. Znamená to, že by zůstala v úřadu ještě další tři roky.