Zahrady na místě válečných polí. Svou oázu míru už mají ve Francii i Češi a Slováci

Události ČT: Češi a Slováci mají ve Francii společnou Zahradu míru (zdroj: ČT24)

Češi a Slováci získali na severu Francie Zahradu míru. Unikátní projekt francouzské vlády připomíná vojáky padlé v době první světové války. Místo studených kamenných památníků tak vznikají živá pestrá zahradní díla. Československé jednotky bojovaly v blízkosti Arrasu.

Francouzská vláda vytvořila koncept zahradních děl ke stému výročí ukončení první světové války. Teď se k němu s vlastní unikátní zahradou připojili i Češi a Slováci. „Je to něco, co je živé, co roste, co potřebuje čas, co má v sobě klid a mír,“ hodnotí ředitel projektu mírových zahrad Gilbert Fillinger.

Cílem projektu je vytvořit v místech nejtěžších bojů klidný prostor pro rozjímání a vzdát hold hrdinům, kteří zde položili své životy. „Ta volba je velmi zdařilá. Je to přirozenější, než kdyby se stavěly věže nebo sochy, protože těch už je tady dost,“ míní český velvyslanec ve Francii Petr Drulák.

Pieta ve stínu lip

Francouzsko-českou porotu nejvíc zaujal projekt tří architektek. Jejich zahrada, která leží v těsné blízkosti hřbitova v Neuville-Saint-Vaast, připomíná nejen pohnutou historii této oblasti, ale zároveň vytváří i promyšlenou oázu klidu.

„Název našeho projektu je cesta míru a prostorem, který jsme dostaly k dispozici, prochází zpevněná cesta, která má organický tvar a je doprovázena po celé své délce pásem travin,“ uvedla spoluautorka projektu Zuzana Němečková.

Vojenský hřbitov s padlými vojáky tehdejšího Československa
Zdroj: ČT24

Skupiny lip na začátku a konci zahrady symbolizují český a slovenský rozměr místa. „Myslíme si, že podpora takovýchto projektů je velice důležitá. Byli bychom rádi, aby i mladí lidé z České republiky přišli sem, naučili se a dozvěděli se, jaká byla naše historie,“ konstatovala Jitka Přerovská z nadace Karla Komárka.

Zahrada míru je dalším místem, které připomíná účast československých jednotek v bojích první či druhé světové války. Jen pár kilometrů od ní leží hřbitov La Targette s ostatky více než dvou stovek českých a slovenských vojáků.