Čeští archeologové pomáhají vracet syrským sochám tváře. V zemi chystají i vlastní výzkum

Události ČT: Čeští archeologové v Sýrii (zdroj: ČT24)

Čeští archeologové získali poprvé v historii licenci na výzkum v Sýrii. V zemi, kde se devátým rokem válčí, by měli začít pracovat už letos na podzim. Dohodu v Damašku podepsali zástupci českého Národního muzea, kteří tam zároveň otevřeli první zahraniční muzejní výstavu od vypuknutí konfliktu.

Výstava v Národním muzeu v Damašku představuje návštěvníkům třeba Pražský hrad, Karlštejn či Vrchotovy Janovice. Expozice je k vidění zhruba rok poté, co ve městě utichly boje.

„Znovuotevření muzea vyjadřuje návrat k normálnímu životu a zahájení české výstavy tento vzkaz ještě prohlubuje,“ říká Mahmúd Hamúd, ředitel syrských památek a muzeí. Syrské Národní muzeum v Damašku znovuotevřelo teprve loni na podzim po osmi letech války.

Ředitel muzea v Palmýře Chalil Harírí vzpomíná, jak s nasazením života zachraňoval památky před teroristy takzvaného Islámského státu. „Lehčí kusy jsme nakládali do aut, s těžkými jsme nemohli hnout. Na vše jsme měli pět deset minut. Začali nás ostřelovat a mě zasáhl šrapnel do ruky,“ vypráví Harírí. 

Teroristé sochám usekali tváře. Některé je nyní dostávají zpět na místě, a to i s pomocí vybavení, které za miliony nakoupilo Česko. Jiné artefakty mají zamířit do Prahy. „Projekt je naplánován tak, že by u toho byli syrští konzervátoři, odborníci, kteří by se učili a školili v metodách, které používáme my,“ doplňuje ředitel českého Národního muzea Michal Lukeš.

Čeští archeologové mají bezplatnou licenci na vykopávky

České Národní muzeum se Syřany spolupracuje už třetím rokem. Dosavadním vrcholem partnerství je zisk bezplatné licence na vykopávky nedaleko starobylého Ugaritu na severozápadě země. „Pro nás je to významná záležitost. Odborně, vědecky a myslím, že i pro mezinárodně-vědeckou prestiž,“ míní Lukeš. 

V zemi, kde dříve působila řada archeologů z celého světa, se teď Češi stávají průkopníky. Výstava je toho symbolem. V Sýrii se ale stále válčí a návrat k normálu bude trvat ještě velmi dlouho.