České eurovolby vyhrálo ANO. Bez mandátů zůstala ČSSD

Volby do Evropského parlamentu v Česku vyhrálo ANO před ODS a Piráty. Češi do EP poslali ještě zástupce sedmi stran. Volební účast dosáhla 28,72 procenta, o deset procentních bodů více než před pěti lety. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček takovou účast označil za skvělou zprávu.

ANO získalo 21,2 procenta (6 mandátů), ODS 14,5 (4), Piráti 14,0 (3), koalice STAN+TOP 11,7 (3), SPD 9,1 (2), KDU-ČSL 7,2 (2), KSČM 6,9 (1) procenta hlasů (mandátů).

ČSSD zcela propadla. Podle jejího šéfa Jana Hamáčka je volební výsledek pro stranu tvrdá rána, nedokázala voliče zaujmout správným tématem, přičemž „restart musí být silnější a jasnější“.

On-line přenos

Volby do Evropského parlamentu 2019

  • 22:27

    Pro tuto chvíli on-line přenos z povolebního dění končí. Děkujeme za pozornost.

  • 21:47

    "Ukazuje se, že ten standardní mainstream, ať středopravý či středolevý, se už vyčerpal. Když se podíváme na parlamentní volby v jednotlivých zemích, tam už se to stalo v minulých letech. Teď jen ta vlna doběhla na evropskou úroveň. Od roku 2014 se politická mapa Evropy hodně změnila," podotkl v Horizontu ČT24 politolog Martin Mejstřík z Mezinárodních teritoriálních studií FSV UK.

  • 20:23

    Populistické strany v eurovolbách posílily. Na demontáž Unie ale nemají dost hlasů. Více si můžete přečíst zde ZDE.

Hamáček ještě před vyhlášením výsledků poznamenal, že pokud by sociální demokraté neuspěli a nezískali žádný mandát, na podobu vedení strany to nebude mít vliv. Výsledky eurovoleb by podle něj neměly destabilizovat ani vládní koalici a českou politickou scénu.

„Vedení strany bylo zvoleno relativně nedávno. Dostali jsme jasný mandát dovést sociální demokracii ke krajským volbám. Pokud chceme vyhodnocovat působení ve vládě nebo aktivitu vedení, první reálnou zkouškou budou krajské volby,“ uvedl Hamáček.

Babiš: Proti ANO se vedla intenzivní kampaň

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš označil vítězství za skvělý výsledek. Řekl, že proti hnutí byla v poslední době vedena intenzivní a sprostá kampaň. Všichni političtí konkurenti podle něj pracovali s „antibabišem“ a mrzí ho, že s tím nepřestali ani po vyhlášení výsledků.

Antikampaň byla podle Babiše vylhaná a velice intenzivní. „Ale vyhráli jsme, je to skvělé, znovu všem děkuji. Já jsem to bral jako nějaký indikátor, jestli naše vláda funguje. A myslím, že vláda funguje skvěle, má výsledky, není důvod mít obavy o budoucnost naší země,“ konstatoval premiér. 

Babiš také potvrdil, že kandidátkou ANO na českou eurokomisařku je Věra Jourová. O nominaci ale bude ještě jednat ve vládní koalici. „Pokud bude mít ČSSD jiného kandidáta, budeme o tom vést debatu. Ale ještě to není na stole,“ řekl Babiš.

V Evropském parlamentu bude hnutí ANO reprezentovat Martina Dlabajová, Martin Hlaváček, Dita Charanzová, Ondřej Knotek, Ondřej Kovařík a Radka Maxová. Za ODS to bude Evžen Tošenovský, Alexandr Vondra, Veronika Vrecionová a Jan Zahradil. Za Českou pirátskou stranu do Bruselu míří Markéta Gregorová, Marcel Kolaja a Mikuláš Peksa. Za STAN s TOP 09 Luděk Niedermayer, Stanislav Polčák a Jiří Pospíšil. Za SPD Hynek Blaško a Ivan David. Za lidovce Michaela Šojdrová a Tomáš Zdechovský. Komunisty zastoupí Kateřina Konečná.

Fiala: Gratuluji vítězi, doufám, že naposledy

ODS obhájila pozici nejsilnější opoziční strany. Podle jejího předsedy Petra Fialy dali voliči najevo nesouhlas s premiérem Andrejem Babišem (ANO). „Země má naději na změnu,“ uvedl při vyhlášení výsledků. ODS podle něj splnila svoje předsevzetí a dalším cílem je pro ni vítězství ve sněmovních volbách. „Gratuluji i vítězi voleb, ale doufám, že to bylo naposledy,“ konstatoval Fiala a poděkoval voličům.

„Nalilo nám to více krve do žil a budeme ještě usilovněji pracovat na tom, abychom uspěli i v dalších volbách v ČR a abychom iniciovali skutečnou reformu EU,“ uvedl lídr občanských demokratů Jan Zahradil. Výsledek je podle něj významný jak pro vnitropolitickou situaci v Česku, tak pro budoucnost Evropské unie. Ukazuje se podle něj, že ODS představuje životaschopnou alternativu vládě, zejména Babišovi a hnutí ANO.

„I alternativu těm dvěma krajním extrémům, které dnes zápasí o budoucí podobu evropské integrace, těm, kteří chtějí vystoupit z EU nebo ji chtějí rozpustit, i alternativu vůči těm, kteří chtějí pokračovat za každou cenu v bezuzdné integraci,“ poznamenal Zahradil.

Piráti chtějí propojit domácí a evropskou politiku

Noví europoslanci za Piráty chtějí přiblížit politiku v Evropě obyvatelům České republiky a zaměřit se například na otázky copyrightu nebo daňových rájů. Jeden z nich – Mikuláš Peksa – mimo jiné uvedl, že dvě největší frakce europarlamentu, lidovecká a sociálnědemokratická, už nemohou dál. Piráti zatím nevědí, do jaké frakce se přidají či jestli nevznikne nová.

„Cíl v kampani byl o trochu ambicióznějších, hovořilo se o potenciálu pirátů dosáhnout mety 20 procent,“ uvedl Bartoš. Doplnil, že i tak jde o úspěch, protože strana získala čtyři procenta navíc oproti volbám do Poslanecké sněmovny. Předseda dále řekl, že hlavním cílem strany bude nyní propojit domácí politiku s tou evropskou a napomoci lepšímu pochopení dění v Evropě mezi obyvateli České republiky.

Ostatní jsou vesměs spokojeni

Lídři kandidátky Spojenci pro Evropu hodnotí dvojciferný výsledek ve volbách do Evropského parlamentu a tři mandáty jako velký úspěch. STAN, TOP 09 a Zelení budou do krajských a senátních voleb hledat širší formu spolupráce. Výsledek voleb je jasná výzva, aby strany dále spolupracovaly, řekl europoslanec, lídr kandidátky a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamura jsou dva mandáty získané ve volbách do Evropského parlamentu výsledkem přesně podle plánu, který si strana stanovila. Je podle něj vidět, že SPD a její program mají své pevné místo na české politické scéně.

Předseda KDU-ČSL Marek Výborný přivítal výsledek strany ve volbách do Evropského parlamentu. Lidovci v nich získali dva mandáty, tedy o jeden méně než v uplynulém období. Výborný to přesto označil za úspěch. „Ten výsledek, který činí 171 723 hlasů, je pro nás úspěchem, protože když porovnáme výsledek z voleb před pěti lety v roce 2014, (tehdy) jsme získali o 21 tisíc hlasů méně,“ řekl.

KSČM provede analýzu voleb, hodnotit je bude poté v červnu. Po vyhlášení výsledků to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle šéfa komunistů se neprokázalo, že by byly volby referendem o vládním kabinetu. Na koalici ANO a ČSSD, kterou komunisté tolerují, nebude mít výsledek podle Filipa vliv. KSČM získala 6,94 procenta hlasů, proti minulým volbám, kdy měla 10,98 procenta hlasů, tedy ztratila. Bude mít jednoho europoslance.

Strany, jejichž zástupci se dostali do europarlamentu
Zdroj: ČT24/ČSÚ