Facebook a další sociální sítě zasáhl výpadek. Lidé se nemohli přihlásit ke svým účtům

Sociální sítě Facebook, Instagram a WhatsApp postihl rozsáhlý globální výpadek. Trval asi dvě hodiny. Bezpočet uživatelů z celého světa se nemohlo přihlásit ke svým účtům, dalším aplikace fungovaly zpomaleně. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na web Downdetector.com, který monitoruje problémy na aplikacích a webových stránkách. Jaká byla příčina výpadku, zatím není jasné.

„Někteří lidé dnes mohli narazit na problémy s přihlášením do rodiny našich aplikací. Problém už byl vyřešen, omlouváme se za jakékoli nepříjemnosti,“ sdělila serveru The Verge společnost Facebook, která všechny zmíněné platformy vlastní.

Některým uživatelům běžely aplikace pomaleji, jiní se do nich vůbec nemohli přihlásit. V komunikačních službách WhatsApp a Facebook Messenger podle The Verge nebylo možno posílat zprávy.

Problémy se zřejmě nevyhnuly žádné části planety, hlášení na webu Downdetector.com nicméně přicházela hlavně z východu Severní Ameriky, z Filipín a Evropy, včetně České republiky.

„Kolik uživatelů výpadek postihl, se neví a ani se to nejspíš nedozvíme, tyto informace Facebook spíše neříká,“ vysvětlil publicista Daniel Dočekal, který se věnuje světu počítačů a sociálním sítím.

 „Na současném výpadku i tom před měsícem je bohužel vidět, že Facebook velmi výrazně postoupil v integraci všech tří platforem, včetně WhatsApp a Instagramu. Výpadek Facebooku jako takového pak přináší značné problémy i dalším platformám. Instagram a WhatsApp přitom dříve byly nezávislé, takže se jich výpadky Facebooku netýkaly,“ uzavírá Dočekal.