Trump vyčítá EU tvrdý postup vůči Londýnu kvůli brexitu. Podobné praktiky skončí, varuje

Unijní sedmadvacítka si kvůli novému odkladu brexitu ke konci října vysloužila kritiku ze zámoří. Americký prezident Donald Trump vyčetl Evropské unii, že je vůči Spojenému království příliš tvrdá. Podle něj se Brusel vůči Londýnu chová podobně špatně jako ke Spojeným státům v oblasti obchodu. To se ale podle prezidenta změní. Na výsledky summitu reagují i média – ta britská zmiňují „halloweenský brexit“. Němci píší o „typickém kompromisu“.

Sedmadvacet zemí EU a Británie se v Bruselu dohodly na odkladu brexitu do 31. října s tím, že pokud britský parlament schválí dohodu o vystoupení, odejde země z Unie dřív.

„Je to špatné, že se Evropská unie chová vůči Spojenému království a brexitu tak tvrdě,“ napsal americký prezident na Twitteru. Poznamenal, že stejně „brutálně“ vystupuje EU jako obchodní partner Spojených států, což se ale podle Trumpa změní. „Někdy v životě musíte nechat lidi vydechnout, aby se vám to nevrátilo,“ vzkázal Trump unijním státníkům.

Šéf Bílého domu jako odpůrce mnohostranných dohod už několikrát hovořil o výhodách vystoupení Británie z EU. Doufá, že po brexitu vyjedná s Londýnem novou, velkou obchodní dohodu. Zástupci amerického obchodu se na vyjednávání s Británií prý už připravují.

Při své loňské návštěvě Británie americký prezident prohlásil, že být na místě britské premiérky Theresy Mayové, vyjednával by s Unií velmi odlišně. Mayová později řekla, že v rozhovoru s ní jí doporučil, aby pohnala EU k soudu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron vnímá odklad jako dobrý kompromis, německá kancléřka Angela Merkelová hodnotí pozitivně jednotu sedmadvacítky, která se dokázala rychle dohodnout.

Irský premiér Leo Varadkar po summitu poznamenal, že odklad dává Británii čas dojít ke kompromisu napříč politickými stranami. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová tweetovala, že se jí ulevilo, že v pátek nenastane neřízený brexit. Podle ní by měl lid rozhodnout, zda v této chvíli stále chce Unii opustit.

Německá média zmiňují sílící tlak kvůli evropským volbám

Britský tisk žije tématem odkladu termínu „rozvodu“. „Řada britských médií si všímá data 31. října, kdy se v Británii koná svátek halloween. Třeba euroskeptický list Daily Mail píše o halloweenské noční můře,“ podotkl zpravodaj ČT Bohumil Vostal. „Mnoho britských médií (odklad) vítá, protože riziko tvrdého brexitu opět podstatně klesá,“ upozornil publicista Jan Jůn.

Německá média zdůrazňují, že ani 31. říjen nemusí být definitivním datem brexitu, a tak není třeba brát ho přehnaně vážně. Podle médií jde o typický bruselský kompromis.

Podle serveru listu Frankfurter Allgemeine Zeitung není vůbec jisté, že další odklad uklidní napjatou politickou situaci v Británii. „Protože to teď vypadá tak, že se Spojené království skutečně zúčastní voleb do Evropského parlamentu na konci května – voleb do parlamentu společenství, které už chtělo opustit. To je bezpochyby kuriózní situace, která poměry v království ještě rozpálí,“ píše.

Podobně to vidí i jiná média. „Není to nový termín brexitu 31. října, který dostává Británii pod tlak, ale evropské volby v květnu,“ je přesvědčen také komentátor veřejnoprávní televize ARD, podle něhož je pro Brity, kteří jsou pro brexit, představa účasti na tomto hlasování mnohem strašidelnější než halloween 31. října. Podle něj není vyloučen další mimořádný summit lídrů zemí EU krátce před tímto datem.