Korupce, která v Malajsii nemá obdoby. Začal ostře sledovaný soud s expremiérem Razakem

V Malajsii soudí expremiéra Razaka kvůli monstrózní korupční aféře (zdroj: ČT24)

V Malajsii začal proces století. Bývalý premiér a ministr financí Nadžíb Razak čelí závažnému obvinění. Z fondů na rozvoj země podle policie ukradl v přepočtu 105 miliard korun. Skandál vedl k pádu Razakovy vlády. Expremiéra, jemuž hrozí dvacet let za mřížemi, by ale mohl omilostnit nový sultán.

Pád Nadžíba Razaka začal v roce 2016, když Spojené státy naznačily, že je zapletený do korupčního skandálu. Čína pak dokonce nabízela, že bude špehovat novináře listu Wall Street Journal, aby zjistila, odkud kompromitující informace unikají.

Z investičního fondu na rozvoj Malajsie 1MDB založeného Razakovou vládou zmizelo 4,5 miliardy dolarů (105 miliard korun). „Věřím ve vítězství tohoto případu, ale jestli má obhajoba zvítězit nebo ne, to je složitá otázka. Závisí na tom, jaké budou důkazy,“ podotkl Razakův právník Mohamad Šafí.

Práva na Vlka z Wall Street i luxusní domy

Z ukradených peněz byly mimo jiné financovány luxusní nemovitosti v Americe nebo superjachty za 250 milionů dolarů (přes šest miliard korun). Fond vlastnil i práva na některé hollywoodské filmy včetně slavného Vlka z Wall Street. Mozkem podvodu byl malajsijský finančník Joe Lao, který zůstává na útěku. Přítel Razakova nevlastního syna je zase podezřelý, že posílal premiérovi šperky a peníze.

Loni v květnu otřáslo Malajsií politické zemětřesení poté, co opozice nečekaně převálcovala Razakovu stranu ve volbách. Policie následně pročesala Razakovo sídlo a zabavila šperky, luxusní kabelky a hotovost za 225 milionů dolarů. „Myslím, že je to největší zadržení majetku v malajsijské historii,“ uvedl šéf vyšetřování obchodních zločinů Amar Singh.

Krátce poté expremiéra vyšetřovatelé obvinili. „Je to důležitý případ, který se týká politiky. Musí být legitimní. Lidé by si neměli stěžovat, že se vleče, protože musí jít o férový proces. Spravedlnost musí být vykonána a musí to být vidět. Jak dlouho to potrvá, není podstatné,“ upozornil analytik KRA Group Keith Leong.

Vykonstruované obvinění, hodnotí Razakovi příznivci

Bývalý premiér a jeho věrní však tvrdí, že obvinění jsou politicky motivovaná. „Přišel jsem podpořit Nadžíba. Věřím, že to je zákeřné, vykonstruované obvinění. Vyrábějí kauzy ve snaze navodit dojem, že se Nadžíb provinil,“ míní člen nejvyšší rady bývalé vládnoucí strany UMNO Lokman Adman.

Razak si před soudem vyslechl čtyři obvinění, tři se týkají zpronevěry a čtvrté pak zneužití moci. Za každý bod v případě uznání viny hrozí dvacet let vězení. Razak trvá na své nevině. „Jako normální lidská bytost nejsem dokonalý. Jsem ale přesvědčen o své nevině. Je to pro mě ideální příležitost, abych ji prokázal,“ prohlásil po propuštění na kauci v červenci 2018.