Pozorovatelé kritizovali sčítání hlasů v Thajsku. Volby se v zemi konaly poprvé od převratu

První volby v Thajsku od vojenského převratu před pěti lety poznamenaly závažné nedostatky. Podle agentury Reuters to v úterý uvedli Mezinárodní pozorovatelé z organizace ANFREL (Asijská síť pro svobodné volby). Organizace kritizovala mimo jiné nepřehledný proces sčítání hlasů, který podle ní vyvolal nedůvěru občanů. Poukázala také na to, že předvolební prostředí bylo nastavené silně ve prospěch strany blízké vládnoucí vojenské juntě.

Podle předběžných výsledků nedělního hlasování získala nejvíce hlasů strana Síla lidového státu (PPP), za kterou na premiéra kandiduje šéf vojenské junty Prajutch Čan-Oča.

V dolní parlamentní komoře ale nejvíce křesel (137) obsazovaných většinovým volebním systémem zatím drží opoziční formace Strana Thajců spojená s bývalým premiérem Tchaksinem Šinavatrou, zatímco PPP má mandátů pouze 97.

Thajská volební komise v pondělí zveřejnila pouze obsazení 350 míst v 500členné dolní parlamentní komoře, která jsou volena většinovým volebním systémem. Kdo získá v dolní komoře dalších 150 křesel obsazovaných poměrným systémem, nemusí být podle agentury Reuters jasné ještě několik týdnů. Senát zvolí armáda na základě nové ústavy celý.

Mezinárodní pozorovatelé z organizace ANFREL sice přímo neuvedli, že volby poznamenaly podvody, upozornili ale na řadu problémů. Jedním z nich byla velmi přísná pravidla pro vyplňování volebních lístků, kvůli nimž bylo 2,8 milionu hlasů voličů prohlášeno za neplatné.

„Následné sčítání hlasů bylo plné chyb, takže některé předběžné výsledky oznámené v neděli večer byly silně nepřesné. ANFREL proto vyzývá thajskou volební komisi, aby co nejdříve zveřejnila konečné volební výsledky a získala si zpět důvěru občanů,“ uvedl představitel ANFREL Amael Vier.

Oficiální výsledky voleb budou známé až v květnu

Oficiální konečné výsledky volební komise plánuje oznámit až devátého května. Jistou představu o tom, jak volby dopadly, by si lidé mohli udělat v pátek, kdy se komise chystá zveřejnit údaje o hlasování ze všech okrsků. Ty budou využity k přidělení 150 křesel v dolní parlamentní komoře, která se obsadí na základě nového, složitého poměrného systému, píše agentura Reuters.

Mezinárodní pozorovatelé se kriticky vyjádřili také k prostředí v Thajsku před volbami, které podle nich silně nahrávalo vládnoucí juntě a kandidátům, jež vojenská vláda podporuje. Patrná byla autocenzura médií i samotných voličů, konstatovali pozorovatelé.