Levnější jízdenky jako symbolické gesto. Berlín podpořil ženy kvůli nerovným platům

Události ČT: Ženy v Berlíně měly na jeden den o pětinu levnější jízdné (zdroj: ČT24)

Německá metropole symbolicky upozornila na přetrvávající rozdíly v platech mezi oběma pohlavími. Automaty v berlínském metru nabízely čtyřiadvacet hodin světový unikát – jízdenku výlučně pro ženy, která byla o víc než pětinu levnější.

Německé ženy vydělávají v průměru o jednadvacet procent méně než muži. Je to dáno také tím, že pracují častěji v hůř placených oborech nebo na částečný úvazek. I při srovnání stejných profesí a kvalifikace ale berou Němci v průměru stále o šest procent víc než Němky.

Berlín proto ženám symbolicky ke Dnu rovného odměňování slevil právě o jednadvacet procent jízdné. „Ano, je to nespravedlivé. My tím ale chceme upozornit na mnohem větší nespravedlnost,“ podotkla Sigrid Nikuttová z berlínského dopravního podniku.

Na ročním předplatném mohly ženy ušetřit v přepočtu přes čtyři tisíce korun. Celoroční lístky nicméně ve městě prodával jediný automat (na Alexandrově náměstí), který navíc požadoval podmínku – skener musel vyhodnotit rysy zákazníka jako ženské.

Demonstrace za rovné platy v Berlíně
Zdroj: DPA/Bernd von Jutrczenka/ČTK

Berlín, kde už léta vládnou levicové formace, si také jako jediná spolková země odhlasoval zavedení Mezinárodního dne žen jako svátku a dne pracovního volna. Oslavy pak doprovázela řada akcí – třeba výstava s názvem Ženy o ženách. 

Rozdíly v platech jsou i v Česku

I když německá vláda usiluje o to, aby se rozdíly v platech mužů a žen snižovaly, jde to jen pomalu. V roce 2006 rozdíl činil 23 procent, o čtyři roky později 22 procent a od roku 2016 je na 21 procentech. Jak již zaznělo, roli ovšem hraje i obor a typ úvazku. Mnohem vyrovnanější jsou přitom platy mužů a žen v zemích bývalého východního Německa než na západě země.

Velká nerovnováha v platech mužů a žen panuje nadále také v Česku. Ve veřejném sektoru podle loňských údajů rozdíl činil 18 procent, v soukromém dokonce 23 procent.