Kočner psal před vraždou novináře spolumajiteli Penty, že pracuje na „odstranění“

Spolumajitel finanční skupiny Penta Jaroslav Haščák odmítl informace slovenských médií, že zhruba měsíc před loňskou vraždou novináře Jána Kuciaka mu kontroverzní podnikatel Marian Kočner psal o přípravě likvidace nejmenované osoby. Právě Kočnera slovenská policie minulý týden obvinila z objednání Kuciakovy vraždy, už dříve byly v případu obviněny jiné čtyři osoby.

Kočner podle médií loni v lednu poslal Haščákovi krátkou SMS zprávu s vulgárním obsahem, ve které uvedl, že pracuje na odstranění „ču..ka“. List Denník N uvedl, že Haščák v odpovědi Kočnerovi odepsal „Řekneme si, když budeme spolu“. Podle televize Markíza je komunikace mezi oběma podnikateli zmíněna v usnesení o Kočnerově obvinění.

O tom, že za vraždou Kuciaka je Haščák, vypověděla i Alena Zsuzsová, která je obviněna z toho, že si vraždu objednala. Tvrdí, že Penta to na ni a Kočnera nastrčila a ona i Kočner jsou nevinní. Tato verze je ale v rozporu s dosud získanými důkazy, výpověď Zsuzsové proto policie považuje za nedůvěryhodnou.

S Pentou byl v kontaktu i Peter Tóth, který v případu vypovídal jako utajený svědek a byl velmi blízkým přítelem Kočnera. Po zatčení Zsuzsové však Tóth začal komunikovat s policií, neboť i jemu hrozilo zatčení. Bývalý novinář a příslušník Slovenské informační služby odevzdal vyšetřovatelům Kočnerovy i své mobily, ale i flash disky nebo auta.

Ve své výpovědi Tóth říká, že pro Kočnera sledoval novináře, Pentu však chrání. Ačkoliv přiznává, že pro ni dělal takzvaný trolling na internetu, říká, že za to nebral žádné peníze a v souvislosti s vraždou nebo sledováním novinářů ji nezmiňuje vůbec, píše Denník N.

Haščák komunikaci o vraždě vyloučil

Haščák zmíněnou SMS komunikaci s Kočnerem popřel. „Nikdy jsem s Marianem Kočnerem nekomunikoval, a to ani v náznacích, na téma fyzické likvidace jakékoliv osoby. Neměl jsem žádné povědomí o tom, že by Marian Kočner připravoval úkladnou vraždu,“ uvedl Haščák v prohlášení, které poskytl mluvčí Penty Martin Danko.

„Pan Haščák vylučuje na sto procent, že by někdy hovořil nebo jinak komunikoval s Kočnerem na téma Ján Kuciak. Uvedená zpráva, pokud je tedy pravdivá, nemá žádnou souvislost s aktivitami Kočnera kolem Jána Kuciaka,“ dodal mluvčí.

Spolumajitel Penty, která podniká v různých odvětvích na Slovensku i v České republice, v prohlášení také napsal, že autenticitu zmíněných SMS zpráv nemůže potvrdit a že ve svých záznamech žádnu takovou komunikaci nenašel. „S Marianem Kočnerem jsem měl sporadický vztah, setkávali jsme se nepravidelně, několikrát do roka. Nikdy jsme spolu nepodnikali,“ tvrdí Haščák.

„Vnímal jsem ho jako osobu, která se snaží získávat výhody a pozice z toho, že využívá informace a svou síť kontaktů. Byl známý také tím, že často různým lidem na trhu posílal zprávy. Byl to způsob, kterým se snažil udržovat kontakt. Jejich obsah však často býval bezvýznamný. Proto jsem takovou komunikaci měl tendenci ukončit tím, že si to řekneme, až když se nejblíže setkáme. Takto vnímám i ten obsah, který v těchto dnech citují média,“ dodal podnikatel. 

„Bez ohledu na použité výrazové prostředky mohu vyloučit, že by se (SMS komunikace) týkala fyzické likvidace osob či příprav úkladné vraždy, nebo páchání jiné trestné činnosti,“ tvrdí.

I proto prý neviděl důvod, aby šel po vraždě Jána Kuciaka na policii. „Protože jsem s Marianem Kočnerem taková témata nikdy neřešil, neviděl jsem mezi tragickými událostmi z února a osobou Kočnera žádnou spojitost a neměl jsem žádné informace či znalosti, které by mohly být nápomocné orgánům činným v trestním řízení,“ dodal Haščák.

Haščákovo jméno se objevilo v souvislosti s aférou Gorila

Jaroslav Haščák se dříve dostal do pozornosti slovenských médií v souvislosti s korupční aférou Gorila. Kauza vypukla na konci roku 2011, kdy na internet unikly dokumenty, které popisovaly, jak Penta v letech 2005 a 2006 za vlády tehdejšího premiéra Mikuláše Dzurindy uplácela vysoce postavené úředníky a politiky. Penta za to podle tisku získala vliv na privatizaci a na chod některých podniků.

Spis Gorila, který podle slovenských médií patrně vypracovala slovenská tajná služba SIS na základě odposlechů, zachycuje údajná setkání Haščáka s různými politiky v jednom bytě v Bratislavě. Podle dokumentu se tam dojednávaly nebo i přímo přebíraly úplatky.

Penta i více politiků obsah spisu zpochybňují. Loni v prosinci slovenská média informovala, že při domovních prohlídkách u Kočnera policie našla nahrávky týkající se aféry Gorila. Kočner je od loňského června ve vazbě v jiném případu.