Prezidentovy sliby lepších zítřků Alžířany neobměkčily. Protesty proti jeho kandidatuře pokračují

Alžírský prezident Abdalazíz Buteflika slíbil zkrácení prezidentského mandátu a vypsání předčasných voleb v případě, že znovu vyhraje nadcházející volby. Churavějící dvaaosmdesátiletý Buteflika se prohlášením, ve kterém mimo jiné slíbil i lepší distribuci národního bohatství, snažil uklidnit protesty Alžířanů, jež se zvedly po oznámení jeho už páté kandidatury. Masové demonstrace se o víkendu a v pondělí konaly nejen v Alžírsku, ale i v Paříži, Marseille a Toulouse.

Alžířané demonstrují proti páté kandidatuře prezidenta Butefliky
Zdroj: Ammi Louiza/ČTK/ABACA

„Bude-li chtít Bůh a alžírský lid mi dá svou důvěru, tuto výzvu přijmu a změním režim,“ napsal Buteflika v prohlášení, které v neděli večer přečetl ve státní televizi šéf jeho volební kampaně.

Buteflika, který od mozkové příhody v roce 2013 téměř nevystupuje na veřejnosti, v prohlášení také slíbil, že pokud bude znovu zvolen, vypíše referendum o nové ústavě a také předčasné prezidentské volby, v nichž už kandidovat nebude.

Nadto slíbil prosadit demokratizaci stávajícího režimu, bojovat se všudypřítomnou korupcí, lépe distribuovat národní bohatství, které je z velké části založeno na příjmech z prodeje zemního plynu, a také vytvořit lepší možnosti uplatnění pro Alžířany, kteří ve velkém odcházejí ze země do Evropy.

Chceme demokracii, ne monarchii. Alžířané protestují proti Buteflikovi (zdroj: ČT24)

Protestující však nechtějí, aby Buteflika vůbec kandidoval, a nabídku označili za jeho trik, jak zůstat u moci. Opoziční strany pořádají schůze, kde se budou radit, jaké další kroky po Buteflikově oznámení podniknou. Prezidentské volby jsou v Alžírsku naplánovány na 18. dubna.

Vládne prezident, nebo jeho poradci?

Podle AP nyní narůstají debaty o tom, kdo vlastně zemi vládne – zda dvaaosmdesátiletý Buteflika, nebo klika jeho mocných poradců a generálů. Kandidaturu Butefliky oficiálně podal šéf jeho kampaně, neboť sám prezident je na léčení ve Švýcarsku.

Buteflika byl poprvé zvolen v roce 1999 a přičítají se mu zásluhy za ukončení více než deset let trvající občanské války mezi vládou a islamistickými povstalci, která za sebou zanechala asi 200 tisíc mrtvých.