Británie se má podle soudu OSN co nejrychleji vzdát souostroví Chagos

Británie se musí co nejdříve vzdát Chagoských ostrovů, které zabrala před půlstoletím krátce před vyhlášením nezávislosti Mauricia, k němuž dříve ostrovy patřily. Rozhodl o tom Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu, podle něhož britská vláda rozdělila území tehdejšího Mauricia nelegálně. Verdikt není právně vymahatelný, ale zvýší v dlouholetém sporu tlak na Londýn. Na největším z ostrovů Diego Garcia mají leteckou základnu Spojené státy.

Zástupci Mauricia se obrátili na soud OSN s tvrzením, že Británie těsně před vyhlášením nezávislosti jejich země souostroví účelově oddělila, což odporuje chartě Spojených národů. Tvrdili také, že Britové při vyjednávání o rozdělení země používali výhrůžky a politický nátlak.

Soud argumenty Mauricia uznal a konstatoval, že Británie musí „ukončit svou správu souostroví Chagos v nejkratší možné době“.

Obyvatelé největšího ostrova museli ustoupit americké základně

Jednání o nezávislosti tehdejší britské kolonie Mauricius se konala v roce 1965 v Londýně. Podle současného mauricijského ministra obrany Anerooda Jugnautha tehdy Britové obešli většinu mauricijského vedení a do Londýna potají pozvali jen několik zástupců, na něž vyvíjeli silný tlak.

Když v roce 1968 získal Mauricius nezávislost a Chagoské ostrovy zůstaly pod britskou správou, většina z téměř dvou tisíc obyvatel největšího ostrova Diego Garcia byla přesídlena, aby tam mohla o tři roky později vyrůst americká vojenská základna.

Ostrované se nikdy nesměli vrátit domů a řada z nich se usadila v Británii, kde se u soudů pokoušela domoci navrácení své země.

Chagoské ostrovy leží v Indickém oceánu, přibližně na půli cesty mezi Mauriciem a Indií.