Žádná bomba, ale švédské královské klenoty. Ukradené cennosti se našly v podezřelé popelnici

Švédská policie potvrdila, že královské koruny a říšské jablko, které se našly minulý týden mezi odpadky na předměstí Stockholmu, jsou klenoty ukradené loni ze švédské katedrály. Informuje o tom švédský server The Local. Klenoty jsou vyrobeny ze zlata a zdobené drahými kameny a perlami. I pro jejich historickou hodnotu je jejich cena nevyčíslitelná. V souvislosti s krádeží byli zadrženi již tři muži.

Dvaadvacetiletý obžalovaný, jehož DNA se našla na místě činu, byl zadržen loni v září. Obžalovaný se zodpovídá z toho, že koncem loňského července společně s komplicem ukradl předměty z katedrály ve městě Strängnäs západně od Stockholmu: dvě pohřební koruny a říšské jablko.

Případ vzbudil rozruch po celém světě, dotyční podle svědků k útěku z místa činu použili kola i motorový člun – město totiž leží na břehu jezera Mälaren.

Úřady se již obávaly, že jsou klenoty navždy ztracené, až minulý týden objevila hlídka na stockholmském předměstí na autě podezřelý koš na odpadky s nápisem „Bomba“. Kvůli obavě, že by mohl obsahovat výbušné zařízení, poslala policie koš forenzním expertům, kteří zjistili, že ukrývá právě klenoty. 

Vzácné, ovšem neprodejné

Jedna z ukradených korun patřila králi Karlu IX., který zemi vládl od roku 1604 do své smrti v roce 1611. Druhá pak jeho manželce, královně Kristině Holštýnsko-Gottorpské. Karel IX., syn krále Gustava Vasy označovaného za nejvýznamnějšího švédského panovníka, je pochován právě v strängnäské katedrále.

V případu byla obviněna pouze jedna osoba. Druhý zadržený mladý muž se údajně „staral“ o kradené šperky, zatímco třetí osoba mohla mít prsty v tom, jak se klenoty dostaly mezi odpadky.

Odhadovaná cena korunovačních klenotů činí 65 milionů švédských korun (přes 160 milionů korun). Podle expertů jsou ale královské koruny v podstatě neprodejné, protože jsou snadno identifikovatelné. Odborníci již dříve vyjádřili obavy, že by se zloději mohli klenotů zbavit nebo je zničit, až zjistí, že je nelze zpeněžit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nešlo přitom o jedinou krádež královských klenotů. V roce 2013 sebrali zloději ve švédském městě Västeras korunu a žezlo z pohřební výbavy krále Jana III., bratra Karla IX. Tyto klenoty se po čase našly u dálnice ve dvou velkých pytlích na odpadky, připomněl The Local.