Velké škody i pomoc pro tuleně. Tak shutdown poznamenal americké národní parky

Poškozený národní park Joshua Tree (zdroj: ČT24)

Statisíce amerických státních zaměstnanců se po bezmála šesti týdnech nuceného volna vrátily do práce. Prezident Donald Trump totiž ustoupil a podepsal zákon o financování vládních úřadů a nakonec takzvaný shutdown na tři týdny přerušil. Národní park Joshua Tree se ale bude ze škod, ke kterým došlo kvůli výpadku vládních peněz a vandalismu, vzpamatovávat několik set let.

V kalifornském národním parku Joshua Tree vandalové poničili několik juk krátkolistých –  rostlin, po kterých rezervace dostala své jméno. „Měli jsme vážné obavy z toho, kolik škod bylo v parku napácháno. Jakmile ho jednou takto poškodíte, je velmi obtížné to napravit,“ přiznala jedna z návštěvnic parku Sharon Zouová.

Kvůli výpadku vládních peněz v rezervaci nepracoval dostatek lidí jako v běžném provozu. Ti, co v práci byli, nedokázali ohlídat chování všech návštěvníků. Výsledek? Polámané stromy, vyjeté koleje od aut a výjimkou nejsou ani graffiti. Podle bývalého vrchního správce parku potrvá i 300 let, než se přírodní rezervace vzpamatuje. Místní obyvatele navíc rozhořčilo, že se podle nich národní parky staly rukojmím Bílého domu.

Kolonii tuleňů shutdown pomohl

Omezení financování amerických úřadů s sebou ovšem překvapivě nepřineslo pouze negativní dopady. Kvůli nedostatku peněz museli správci kalifornského parku Point Reyes uzavřít tamní pláž. A díky nečekanému klidu si ji vybrala k vyvrhnutí mláďat kolonie tuleňů.

„Jedná se nejspíše jen o krátkodobou záležitost. Ale možná to bude mít větší dopad. Vrátí se příští rok?“ položil si řečnickou otázku pracovník parku John Dell'Osso.

Zaskočení zaměstnanci pak napočítali okolo čtyřiceti mláďat. Oblast prozatím uzavřeli, aby se matky mohly o své potomky v klidu starat.