Nové izraelské letiště v Ejlatu chrání vysoký plot. V případě vyostření konfliktu může nahradit Tel Aviv

U izraelského Ejlatu začalo fungovat nové letiště, chrání ho vysoký plot nebo drony (zdroj: ČT24)

U izraelského letoviska Ejlat bylo otevřeno nové mezinárodní letiště. Nese jména Ilana a Asafa Ramonových a v Negevské poušti má především povzbudit místní turistický ruch. Mělo by ale být přínosem také pro sousední Jordánsko a Egypt. Přesto ho od sousedů odděluje vysoký plot. V dobách zostření blízkovýchodního konfliktu může sloužit jako náhradní letiště za telavivské letiště Bena Guriona, napsala agentura Reuters.

Nové letiště má zejména sloužit k odbavování turistů cestujících do rudomořského letoviska Ejlat. Podle Reuters má povzbudit i zimní cestování Evropanů.

Jenže navzdory idylické krajině leží letiště v divokém regionu Blízkého východu, a navíc přímo na hranici mezi Izraelem a Jordánskem: hned za přistávací drahou se zvedají jordánské hory.

Právě sousedé by mohli představovat pro letiště ohrožení. Plot, který lemuje letiště, proto na výšku měří 26 metrů, tedy asi jako sedmipodlažní dům. „Máme tu bariéru proti balistickým útokům, kdyby k nim došlo,“ vysvětluje projektový manažer Ramonova letiště Ron Chavacelet. 

Letiště Ilana a Asafa Ramonových
Zdroj: Reuters/Ronen Zvulun

Okolo letiště se trvale vznášejí drony, ukotvené k napájecím a datovým kabelům. Samozřejmostí je ozbrojená ostraha. V podzemí fungují detektory schopné bez zásahu člověka zkontrolovat 1500 kufrů za hodinu a odhalit, zda se v nich nenachází výbušniny.

Úroveň bezpečnosti je podle izraelských úřadů tak vysoká, že by mohla sloužit příštím generacím i jako příklad toho, kam půjde vývoj bezpečnostních technologií v dopravě. 

Jméno nese nové letiště po izraelském astronautovi Ilanu Ramonovi, který zahynul při havárii raketoplánu Columbia v roce 2003, a také po jeho synovi Asafovi, který byl vojenským pilotem a zemřel při výcviku v roce 2009.

Letiště má být přínosem i pro Jordánsko a Egypt

Těžit z nového letiště může i turistický ruch v sousedním Jordánsku a Egyptě. „Bude to regionální letiště, a pokud někteří z našich turistů pojedou do Akaby a Taby, bude to skvělé,“ řekl Reuters šéf provozu ejlatských letišť Chanan Moskowitz s poukazem na příhraniční města v sousedních zemích. „Bude to znamenat, že v oblasti je klid,“ dodal Moskowitz.

Slavnostní otevření letiště přilákalo pozornost politiků, ostatně do parlamentních voleb zbývají necelé tři měsíce. Události se zúčastnil i premiér Benjamin Netanjahu. „Ramonovo letiště bude sloužit naší generaci i generacím budoucím,“ prohlásil.

Letiště slavnostně otevřel premiér Benjamin Netanjahu
Zdroj: Reuters/Ronen Zvulun

Ejlat se chlubí 360 slunnými dny v roce a je vyhledávaným letoviskem. Je nejjižněji položeným městem Izraele a od zbytku země jej odděluje Negevská poušť. Leží na severním břehu Rudého moře a nabízí nejenom potápění ke korálovému útesu, ale také program v poušti. Podle údajů izraelských úřadů navštíví Ejlat ročně 2,8 milionu turistů.

Moskowitz řekl, že počet zahraničních turistů přicházejících do Ejlatu se během posledních dvou let zdvojnásobil. Mnoho turistů na původní letiště Uvda přilétalo zejména z Ruska, Maďarska, Polska a Litvy, sdělil Moskowitz.

Nové letiště leží přibližně devatenáct kilometrů severně od Ejlatu u hranice s Jordánskem a přišlo na 1,7 miliardy šekelů (deset miliard korun). Nahradit má přeplněné městské letiště i mezinárodní letiště Uvda, které se nachází přibližně šedesát kilometrů severně od Ejlatu. Uvda je původně vojenské letiště a po plném zprovoznění Ramonova letiště by mělo přestat sloužit pro civilní lety a bude navráceno vojenskému účelu.

Letiště, které umožní přistávat i největším letounům, má nyní roční kapacitu 2,5 milionu cestujících. Provoz se zpočátku omezí na domácí lety a postupně přejde na mezinárodní režim. V začátcích bude ročně obsluhovat dva miliony cestujících, avšak do roku 2030 více než dvojnásobek.