V Británii panuje chaos. Evropa se tam ale lidem nikdy nehodila do krámu, říká architektka Eva Jiřičná

Eva Jiřičná: V Británii panuje před brexitem chaos (zdroj: ČT24)

Jen několik měsíců zbývá do vystoupení Velké Británie z Evropské unie a v ostrovní zemi nikdo nic neví, nic není jasné. To je pohled světově uznávané architektky Evy Jiřičné, která v Británii dlouhodobě žije. Zároveň vnímá to, že země se nikdy zcela necítila součástí Evropy a řada lidí starší generace o Velké Británii stále přemýšlí jako o velmoci. Jestli však podle Evy Jiřičné brexitu někdo lituje, jsou to mladí lidé.

„Myslím, že problém je ten, že nikdo neví nic, a jestli někdo bude něco vědět příští týden, nebo jestli bude někdy někdo vědět něco v blízké budoucnosti, to myslím, že je ve hvězdách,“ soudí o současném stavu věcí britských proslulá architektka.

Podle ní panuje v monarchii chaos. „Já jsem padesát let v Anglii a za těch padesát let jsem něco takového nezažila. Ale to není jenom otázka, co já jsem zažila. Jsou Angličani, kteří tam prožili ještě delší dobu, je jim o trošku víc než mně, a ti to taky nezažili,“ dodává.

Podle ní je klíčové, že Velká Británie se nikdy necítila stoprocentní součástí Evropy. Překvapení bylo i to, když si tam lidé před čtyřiceti lety odhlasovali vstup do Evropské unie, to prý nikdo nečekal.

„Někteří Angličané mají pořád ještě pocit, že jsou velmocí, a to se asi nezmění, než ta generace zmizí ze života Angličanů. Pak jsou ti druzí, kteří mají pocit, že jsou něco trošku jiného, poněvadž jsou přeci jenom odděleni tím kouskem vody a je to ostrov a Evropu vždycky považovali za něco, co se jim moc nehodí do krámu,“ přiblížila v Událostech, komentářích Eva Jiřičná.

Zdůraznila, že tento postoj se netýká mladé generace. Sama podle svých slov strávila mnoho let učením a má za to, že 90 procent studentů je z brexitu a jeho nadcházejících důsledků nešťastných. Také soudí, že hlasy těch, kteří se v referendu přiklonili k vystoupení z EU, nebyly ve většině případů nijak promyšlené. A veřejné osobnosti, které za brexit bojovaly, mají podle ní nyní velice malou podporu – mimo jiné premiérka Theresa Mayová.

„Je to rozhodně velice schopná inteligentní žena, která, myslím, že se trochu přecenila, a to je v politice velice důležitý bod. Protože ona si skutečně myslela, měla zřejmě pocit, že v situaci, do které se dostala, je ta, která toho víc ví, než všichni ostatní kolem ní,“ soudí o britské premiérce Eva Jiřičná. Podle ní si první žena britské vlády ukousla příliš velké sousto.

Budoucnosti po brexitu se ale architektka Jiřičná nechce obávat. „Víte, já jsem životní optimista. Jsem v Anglii padesát let. Domnívám se, že nějakým způsobem se Anglie zase vzmůže a ti, kteří to opravdu myslí dobře a mají jakési vlastenecké cítění, tak že se nějakým způsobem vzchopí a zase se postaví na nohy.“