Turistické oblasti v Thajsku přečkaly tropickou bouři. Škody jsou menší, než se čekalo

Tropická bouře Pabuk, která zasáhla v pátek jižní pobřeží Thajska, v sobotu ztratila na rychlosti a zeslábla na tlakovou níži. Nyní míří do Andamanského moře. První tropická bouře v zemi za 30 let za sebou nechala domy poškozené padlými stromy nebo bez střech a narušila elektrické vedení, škody jsou přesto menší, než se čekalo. V oblasti se znovu začíná obnovovat letecký a trajektový provoz.

Podle meteorologů bouře spolu s tím, jak míří z pobřeží, ztratila na rychlosti. Stále je však v platnosti varování před přívalovými dešti a možnými bleskovými povodněmi v devíti provinciích. Je také nadále nutné počítat se silným větrem a vlnami do výše tři až pět metrů.

Než bouře v pátek zasáhla provincii Nakchon Sítchammarát, byla uzavřena letiště v této provincii, ale i v provincii Suráttchání a na prázdninovém ostrově Samui, a všechny lety byly zrušeny. Aerolinky Bangkok Airways, které mají monopol pro lety na Samui, v sobotu ráno obnovily normální provoz a přidaly další lety kvůli velkému množství uvízlých turistů v oblasti. Další letiště by měla obnovit provoz v poledne. Provoz obnovila také většina trajektů na jižní prázdninové ostrovy.

Turistům se nic nestalo

Hlavní turistické ostrovy ale bouře ušetřila. „Nemáme žádné oběti, vysvitlo i slunce,“ uvedly úřady na ostrově Samui. Právě v jeho případě se přitom počítalo s nejhorším. „Celkově se dá říci, že ostrov Ko Samui je z nejhoršího venku, protože tropická bouře Pabuk je tady skutečně minulostí,“ informoval přímo z místa moderátor ČT Jiří Václavek.

Němka Bärbel Schäferová, která na ostrově žije několik let, agentuře DPA řekla, že bouře svou razancí nijak nevybočovala z normálu. „Neulétl ani kousek střechy,“ řekla. Mnozí Thajci přitom mají stále v paměti tropickou bouři Harriet, při které v roce 1962 přišly v zemi o život tisíce lidí.

Pabuk má zatím jednu potvrzenou oběť

V posledních několika dnech bylo v sedmi provinciích evakuováno do přístřešků více než 28 tisíc osob, uvedlo oddělení pro prevenci a zmírňování následků katastrof. „Bojím se, že mi vítr odnese střechu na domě, přišel jsem sem, abych byl v bezpečí,“ prohlásil evakuovaný Thajec Preecha Kloyklai. „Bojím se, že vítr srazí stromy na můj dům. Je okolo něj hodně stromů,“ konstatovala jiná evakuovaná obyvatelka Kailumi Maso.

Úřady mají zatím hlášenou pouze jednu oběť, člena posádky rybářského člunu, který se převrhl blízko pobřeží provincie Pattání. Jeden z členů posádky se stále pohřešuje, další čtyři jsou v bezpečí. Portál BBC informoval ještě o nepotvrzené oběti z provincie Nakchon Sítchammarát. Zde podle zpráv médií, které ale úřady nepotvrdily, zahynul muž, na jehož dům spadl strom.

V Thajsku se podle odhadů cestovních kanceláří nachází více než 2500 českých turistů. Na blížící se tropickou bouři bouřilo upozornilo na internetu i české ministerstvo zahraničí, které turistům doporučuje zaregistrovat se v databázi cestovatelů DROZD, sledovat místní média a pokyny místních úřadů.