Odveta za páteční útok. Egyptské bezpečnostní síly prý zabily 40 radikálů

Události: Egyptské úřady zabily v reakci na bombový útok 40 radikálů (zdroj: ČT24)

Egyptské bezpečnostní síly zareagovaly na páteční bombový útok na autobus s turisty u pyramid v Gíze raziemi na několika místech v zemi. Podle egyptského ministerstva vnitra při nich zabily 40 radikálů. Páteční útok byl po dvou letech první, který cílil na turisty. Zatím se k němu nikdo nepřihlásil.

Zásah bezpečnostních sil se uskutečnil ve třech oblastech na severu Sinajského poloostrova a v Gíze, kde bylo zabito 30 radikálů. Egyptské ministerstvo ale nesdělilo, zda byli podezřelí spjati s pátečním útokem. Oznámilo jen, že 30 osob bylo zabito při zátahu na úkryty v Gíze. 

Ministerstvo vnitra uvedlo, že tito ozbrojenci chystali útoky na státní instituce, turistické cíle, armádu, policii a křesťanské kostely. Zároveň zveřejnilo fotografie, které prezentovalo jako oběti zásahů. Vedle zakrvácených těl na nich leží útočné pušky.

Deset dalších podezřelých radikálů bylo zabito na severu Sinaje, kde bezpečnostní složky bojují proti místní odnoži organizace Islámský stát (IS). Podle státní tiskové agentury MENA byli podezřelí zabiti v boji.

Bomba zabíjela turisty po dlouhé době klidu

Výbuch bomby u autobusu se zahraničními turisty poblíž pyramid v egyptské Gíze v pátek zabil tři Vietnamce a jejich místního průvodce. Deset vietnamských turistů bylo zraněno, stejně jako jejich egyptský řidič.

Podomácku vyrobená nálož explodovala poblíž zdi u příjezdové silnice vedoucí k nejznámější egyptské turistické atrakci, necelé čtyři kilometry daleko od pyramid. Mrtví a zranění byli součástí 14členné skupiny turistů. 

Bezpečnost se v zemi zpřísní

Je to první útok v Egyptě cílený na turisty po téměř dvou letech. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil. Egypt po útoku zpřísní během rušné turistické sezóny bezpečnostní opatření v místech, kde se turisté pohybují, tedy v muzeích, hotelech, u archeologických památek a na tržištích.

Dosud zavedená pravidla už tak způsobují dlouhé průtahy na letištích i u archeologických památek. Turistické autobusy běžně doprovází policejní eskorta a Egypťané musejí na turistických místech zpravidla podstupovat přísnější bezpečnostní prohlídku.

Zesílena budou i bezpečnostní opatření kolem kostelů v předvečer oslav kolem Nového roku a Vánoc, které v lednu slaví příslušníci koptské pravoslavné církve v Egyptě. Ortodoxní Koptové, největší křesťanská komunita v Egyptě, tvoří přibližně deset procent populace.

Útok na autobus přišel v době, kdy se turistický ruch – klíčové odvětví egyptské ekonomiky – pomalu zotavuje po letech stagnace vyvolané politickou nestabilitou, která následovala po svržení bývalého prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011.

Vydáno pod