Trump pohrozil, že bez peněz na zeď uzavře hranice s Mexikem

Americký prezident Donald Trump v pátek pohrozil, že uzavře hranice mezi Spojenými státy a Mexikem, pokud demokraté v Kongresu nepřistoupí na financování hraniční zdi. Prezident to napsal na Twitteru. Spor kvůli rozpočtu před Vánocemi částečně ochromil federální úřady. Krizi vyvolal prezidentův požadavek zahrnout do rozpočtu vysokou částku na výstavbu zdi na mexické hranici.

„Budeme nuceni kompletně uzavřít jižní hranici, jestliže nám demokraté se svými obstrukcemi nedají peníze na dokončení zdi,“ napsal Trump. Požaduje také změnit „směšné imigrační zákony“.

Podle agentury Reuters se dá řešení patové situace očekávat až v lednu. Krizi s financováním federálních úřadů vyvolal Trumpův požadavek na pět miliard dolarů (113 miliard korun), které chce využít na stavbu zdi na jižní americké hranici. Trump chce s pomocí bariéry, která byla jeho ústředním předvolebním slibem, zastavit pašeráky zbraní, lidí i drog. Šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer ale souhlasí jen s částkou 1,6 miliardy dolarů (37 miliard korun).

Republikáni mají sice ve stočlenném Senátu většinu, ke schválení vládních financí ale potřebují 60 hlasů, takže se bez demokratů neobejdou. Trump dal ovšem jasně najevo, že nehodlá demokratům ustupovat a bez peněz na zeď nebude ochoten současnou krizi odblokovat. Během středeční návštěvy amerických vojáků v Iráku prezident prohlásil, že udělá cokoli, aby peníze na zajištění bezpečnosti na hranici s Mexikem získal.

Zaměstnanci NASA či berního úřadu mají nucenou dovolenou

Nedostatek financí se projevil například na ministerstvech vnitřní bezpečnosti, vnitra, dopravy, zemědělství, zahraničí či spravedlnosti. Na nucené dovolené je například více než 50 tisíc zaměstnanců amerického berního úřadu či takřka všichni pracovníci Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Doma je také 80 procent zaměstnanců Správy národních parků (NPS), která se nestará jen o přírodní rezervace, ale také o národní památníky či historické památky včetně parku National Mall v centru Washingtonu. Jeho veřejná prostranství jsou sice nadále přístupná, budovy a ostatní prostory jsou ale uzavřené.