Indonéská sopka se znovu ozvala. Kvůli sloupu popela úřady odklánějí mezinárodní lety

Sopka Anak Krakatoa vychrlila sloup popela, úřady se bojí další katastrofy (zdroj: ČT24)

Indonéská sopka Anak Krakatoa do ovzduší vychrlila velké množství sopečného popela. Ten v kombinaci se špatným počasím brání úsilí indonéských úřadů prozkoumat vulkán a určit tak, zda by region mohla zasáhnout další ničivá tsunami. Indonésie už ve čtvrtek vydala druhý nejvyšší stupeň varování. Uzavřela také pětikilometrovou oblast kolem vulkánu a odklání mezinárodní lety.

Popel, který vulkán chrlí do vzduchu, snižuje viditelnost a ohrožuje motory letadel. „Může to způsobit snížení výkonu, nebo se to dokonce zadře. Prach se speče v turbínách a motor se může zcela zastavit. To je samozřejmě nebezpečné,“ uvedl vedoucí Odboru letecké meteorologie ČHMÚ Bohumil Techlovský.

Největší letecký kolaps po druhé světové válce zažil svět v roce 2010. Erupce sopky Eyjafjallajökull tehdy zastavila provoz letadel nad Evropou. Zrušeno bylo na 100 tisíc letů. Omezení se dotklo milionů cestujících. „Tenkrát reakce byla přehnaná. Od té doby se to přehodnotilo. Takže takový kolaps, jako byl 2010 při výbuchu Eyjafjallajökullu už nehrozí,“ uvedl Techlovský.

Pozkoumat vulkán nedovoluje jeho aktivita ani přírodní podmínky

Jakarta už ve čtvrtek zvýšila stupeň varování před aktivitou vulkánu Anak Krakatoa na druhý nejvyšší v obavách z možného opakování tsunami. Úřady rovněž rozšířily oblast zákazu pohybu kolem sopky na pět kilometrů. Přesměrovány jsou také lety z její blízkosti.

Jeden ze zakladatelů indonéského výzkumného střediska pro studium tsunami Gegar Prasetya uvedl, že případná další vlna by mohla být méně ničivá. Radary totiž ukazují, že vulkán je nyní mnohem menší. Jeho velká část se po sobotní erupci zřítila a způsobila tak ničivou vlnu.

„Podle mého dosavadního výzkumu závažnost potenciální tsunami byla výrazně snížena. Dnes ráno jsme se snažili vyfotografovat oblast z letadla, abychom mohli potvrdit satelitní snímky, ale kvůli vysoké oblačnosti se nám to nepodařilo,“ prohlásil Prasetya. Na snímku ze 24. prosince je patrné poškození kráteru na jihozápadní straně.

Vulkanoložka Janine Krippnerová tvrdí, že je těžké nyní vyhodnotit riziko dalšího kolapsu sopky, který by mohl způsobit novou vlnu. Úřady totiž neví, jak stabilní jsou její pozůstatky. K tomu je podle ní nutné vulkán prozkoumat.

Indonéská agentura pro katastrofy oznámila, že si sobotní neštěstí vyžádalo 426 obětí na životech. To je o něco méně, než úřad původně uváděl. Některé oběti byly údajně zaznamenány dvakrát. Pohřešuje se stále 23 lidí a více než 40 tisíc dalších bylo nuceno opustit své domovy.