Indonéská sopka je pořád aktivní, hrozí nová tsunami. Počet obětí se blíží čtyřem stovkám

Indonésie nakoupí nové detektory vln tsunami (zdroj: ČT24)

Indonéský prezident nařídil nakoupit detektory schopné včas varovat před vlnami tsunami. Od soboty zemřelo 373 lidí a přes 1400 jich utrpělo zranění, sdělil mluvčí indonéské agentury pro katastrofy. Více než stovka osob se dál pohřešuje. V příštích dnech navíc hrozí další tsunami, jelikož sopka Anak Krakatoa zůstává aktivní. Lidé se mají vyhnout pobřeží v oblasti Sundského průlivu.

„Obáváme se, že další oběti jsou ještě zasypány pod troskami,“ uvedl mluvčí agentury pro přírodní katastrofy Sutopo Purwo Nugroho. S odklízením trosek pomáhají stovky vojáků i dobrovolníků, dodal. Podle něj bylo zničeno přes šest set domů, mnoho hotelů a obchodů a více než čtyři sta lodí a člunů.

Tsunami udeřila v sobotu večer místního času na pobřeží z obou stran Sundského průlivu, který leží mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Příčinou byl podle indonéské geofyzikální agentury zřejmě výbuch sopky Anak Krakatoa, po němž následoval podmořský sesuv půdy. Sopka vybuchla 24 minut před úderem tsunami. 

„Vlny měly tak dva až tři metry – a ještě víc, když se tříštily o zdi. Tuhle oblast zasáhly celkem třikrát,“ uvedl člen hotelové ostrahy ve městě Serang. Rušno teď mají nouzová centra a kliniky. „Od večera tu máme dalších 42 pacientů a všichni potřebují péči našich specialistů,“ upozornil zástupce ředitele nemocnice v Bahase Rahmad Fitriyadi. 

Video: Koncert místní kapely ukončila obří vlna

Televize CBS uvedla, že zasažena byla i populární pláž Anyer na Jávě. Oblast je oblíbeným víkendovým cílem obyvatel Jakarty, ale i cizinců. CBS odkázala na video ze sociální sítě Facebook, které tam dal norský fotograf, jemuž se před vlnou podařilo uniknout. Na sociálních sítích bylo zveřejněno i dramatické video, které zachytilo, jak tsunami zavalila koncert místní rockové kapely Seventeen.

Přívalová vlna zaplavila v sobotu i národní park Ujung Kulon, který leží v nejzápadnějším cípu ostrova Jáva a který je součástí světového dědictví UNESCO. Žije v něm mimo jiné kriticky ohrožený nosorožec jávský.

Vedení země čelí kritice kvůli tomu, že úřady obyvatele předem nevarovaly. „Obvykle vlnám tsunami předchází zemětřesení, a proto nyní místní obyvatelé nebyli varováni, aby mohli včas uniknout,“ řekl prezident. Zároveň přiznal, že předvídat sobotní tsunami bylo nad schopnosti místních úřadů. Proto prezident nyní nařídil Meteorologické, klimatické a geologické agentuře (BMKG), aby příslušná zařízení nakoupila.

Nových detektorů budou potřeba tisíce

Také šéfka MBKG Dwikorita Karnawatiová přiznala, že senzory agentury v místě nereagovaly, protože jsou schopné zaznamenat tektonickou aktivitu, a nikoli sopečnou. Dodala, že agentura se bude snažit co nejdříve nainstalovat do moře přílivové brány, které by detekovaly vlny u pobřeží.

Americká televize CNN v pondělí uvedla, že nejde o první případ, kdy indonéské úřady včas nevarovaly obyvatele před přírodní katastrofou. Například také letos v září, kdy si zemětřesení a vlna tsunami na ostrově Sulawesi vyžádaly přes dva tisíce obětí, si mnozí stěžovali, že varování nedostali.

Tisíce nových detektorů ovšem zatíží indonéský rozpočet – a peníze nejsou jediný problém. „Jde také o vzájemné propojení, aby systém při náhlé tsunami skutečně fungoval. I tehdy ale berme v potaz vlnu, která se v mělkém moři pohybuje velmi rychle,“ konstatoval oceánograf Simon Boxall.

Tsunami v Indonésii
Zdroj: ČTK/AP/Fauzy Chaniago

Český prezident Miloš Zeman v neděli kondoloval indonéskému prezidentovi a jménem české veřejnosti vyjádřil hlubokou soustrast rodinám obětí. „Česká republika je připravena nabídnout pomoc podle požadavků indonéské vlády. Možnosti pomoci na místě již zjišťuje náš zastupitelský úřad v Jakartě,“ napsal na Twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Výbuch vulkánu Krakatoa zabil v 19. století desetitisíce lidí

Slovo Anak v názvu Anak Krakatoa znamená dítě a odkazuje na to, že jde o sopku, jež se začala formovat před 90 lety na místě původního vulkánu Krakatoa. Jeho mohutná erupce v roce 1883 vyvolala vlny tsunami; o život tehdy přišlo na šestatřicet tisíc lidí.

Indonésie leží v oblasti častých zemětřesení. V roce 2004 při zemětřesení a tsunami, které postihly několik zemí, zemřelo jen v Indonésii přes 120 tisíc lidí. Celkově si tato událost vyžádala 226 tisíc obětí.