Nebezpečí nekončí. Indonéské úřady zvýšily stupeň ohrožení kvůli sopce Krakatoa na druhý nejvyšší

Indonéské úřady ve čtvrtek zvýšily stupeň varování před aktivitou sopky Anak Krakatoa na druhý nejvyšší v obavách z možného opakování tsunami, která o víkendu zabila 430 lidí. Indonésie rovněž rozšířila oblast zákazu pohybu kolem vulkánu a přesměrovala lety z jeho blízkosti, informovaly agentury AP a Reuters.

Seismologové se obávají, že kráter sopky je velmi nestabilní a mohl by přijít další výbuch nebo jiná aktivita vedoucí k vzedmutí nebezpečné vlny. Okruh, ve kterém by se nikdo neměl pohybovat, byl proto rozšířen na pět kilometrů. Z vytyčené oblasti jsou přesměrovány všechny lety. 

„Od 23. prosince aktivita neustala… Předpokládáme další eskalaci,“ uvedl podle Reuters tajemník indonéské geologické agentury Antonius Ratdomopurbo.

Pátrání po pohřešovaných pokračuje

Tsunami udeřila v sobotu večer místního času na pobřeží z obou stran Sundského průlivu. Ten leží mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Nejhůře byl postižen západ Jávy, kde se stále pohřešují desítky lidí. Podle odhadů tsunami o víkendu zabila 430 lidí.

Záchranáři nadále pátrají po více než stovce pohřešovaných lidí a naděje na objevení přeživších klesá.

Radarové snímky zachycující vulkán Anak Krakatoa před erupcí a po ní
Zdroj: ČTK/AP

Výbuch vulkánu Krakatoa zabil v 19. století desetitisíce lidí

Slovo Anak v názvu Anak Krakatoa znamená dítě a odkazuje na to, že jde o sopku, jež se začala formovat před 90 lety na místě původního vulkánu Krakatoa. Jeho mohutná erupce v roce 1883 vyvolala tsunami; o život tehdy přišlo na šestatřicet tisíc lidí.

„Byla to skutečně jedna z největších erupcí v lidských dějinách“, uvedl vulkanolog z České geologické služby Vladislav Rapprich.

„Při erupci se dostalo množství sopečného materiálu do atmosféry a dostalo se i dostatečně vysoko na to, aby to dokázalo ovlivnit klima na celé severní polokouli,“ vysvětlil Rapprich.

 „Docházelo tam ale i ke specifickému jevu, který byl popsán a fyzikálně pochopen teprve před pár lety, a sice že žhavá mračna toho pyroplastického materiálu skákala po moři a naprosto devastujícím způsobem ničila i okolní ostrovy, kde si lidé mysleli, že by teoreticky mohli být částečně v bezpečí,“ dodal s tím, že takto rozsáhlá erupce sopky Anak Krakatoa v současnosti nehrozí. Vulkán je totiž podle něj ještě velmi mladý.

Indonésie leží v oblasti častých zemětřesení. V roce 2004 při otřesech půdy a tsunami, které postihly několik zemí, zemřelo jen v Indonésii přes 120 tisíc lidí. Celkově si tato událost vyžádala 226 tisíc obětí.

Události: Zvýšen stupeň varování před aktivitou sopky Anak Krakatoa (zdroj: ČT24)