Naděje pro válčící Jižní Súdán. Spravedlnost pomohou zajistit mobilní soudy

V Jižním Súdánu fungují pod záštitou OSN takzvané mobilní soudy (zdroj: ČT24)

Etnické násilí si ve válkou zmítaném Jižním Súdánu vyžádalo takřka 400 tisíc mrtvých. Šance na potrestání pachatelů brutálních vražd a znásilnění je kvůli skomírajícímu soudnímu systému zatím malá. Situaci má změnit nový projekt organizace OSN, která do odlehlých oblastí vysílá takzvané mobilní soudy.

Etnický konflikt sžírá nejmladší stát světa už pět let. Oběťmi brutálního mučení, zabíjení a znásilňování jsou hlavně civilisté. Bezpečno přitom není ani v oblastech, kterým se válka s většími či menšími přestávkami vyhýbá. Pachatelé kriminálních činů se kvůli nefungujícímu justičnímu systému často ani nedostanou před soud.

Obnovit spravedlnost v zemi se teď snaží nový projekt OSN. Takzvané mobilní soudy se vydávají z hlavního města do odlehlých částí, kde tribunály nefungují i čtyři roky.

„Existují místa, kde úřady nemohly zajistit práci soudcům, protože neměly ani pro ně místo, kde by pracovali. Neexistují tam žádné soudy ani vybavení pro ně. Neexistuje žádná policie, která by pro soud pracovala,“ podotkl soudce mobilního soudu pro město Bentiu Peter Mazen.

Místní tým tvoří dva soudci, stejný počet žalobců a obhájců a jeden vyšetřovatel, nechybí ovšem ani ozbrojené složky. Spokojit se musí se skromnými podmínkami v polorozbořené budově. K práci jim stačí stůl a několik židlí.

Etnické skupiny v Jižním Súdánu
Zdroj: BBC

„Činnost tohoto mobilního soudu jsme zahájili jen s tím, co nám bylo poskytnuto. Nic nám nechybí. Bezpečnostní podmínky jsou dobré a máme k dispozici místnosti,“ uvedl Mazen.

Mezi první případy, který tým řeší, patří vražda a dvě znásilnění. Právě s nimi se budou mobilní soudy setkávat nejčastěji. Oběťmi jsou ženy i dívky všech věkových kategorií. K potrestání pachatelů zřejmě dojde jen v setině všech případů, alespoň nepatrný posun to ale přece jen je.