Stávka německých železničářů skončila, provoz se vrací k normálu. Zrušeny byly i spoje s Českem

Události ČT: Stávka na německé železnici, ráno se úplně zastavily rychlíky (zdroj: ČT24)

Železniční provoz v Německu, který výrazně narušila ranní výstražná stávka, se pomalu vrací k normálu. Příměstská doprava už podle společnosti Deutsche Bahn (DB) funguje bez větších problémů, občasné potíže se mohou vyskytnout v té regionální. Nejsložitější situace je u dálkových spojů, z nichž má řada i nadále velké zpoždění, některé jsou stále rušeny. Celkem se čtyřhodinová stávka dotkla na 1400 vlaků a její dopady pocítili i Češi.

Stávka zastavila veškerý provoz dálkových vlaků v celém Německu, po 9:00 ho Deutsche Bahn začaly obnovovat. Vedle dálkových spojení byl zásadně omezen i regionální provoz například v Bavorsku. V Norimberku vůbec nefungovaly příměstské dráhy a v Mnichově jen velmi omezeně. Problémy byly hlášeny i z Hamburku, Dolního Saska, Severního Porýní - Vestfálska, Bádenska-Württemberska nebo Meklenburska - Předního Pomořanska.

Deutsche Bahn doporučili cestujícím, kteří mohou, aby cestu ponechali na úterý. Pondělní lístky pro dálkovou dopravu platí až do neděle 16. prosince.

Koncern vyjádřil politování, že se stávka dotkne „mnoha pracujících“ a přichází „v čase adventu“. Už dříve vedení DB protest označilo za „zcela zbytečnou eskalaci“.

Protože se mnoho lidí rozhodlo cestovat raději autem, objevily se velké zácpy na dálnicích. Jen v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní - Vestfálsku bylo ráno hlášeno celkem 423 kilometrů ucpaných komunikací nebo pomalu popojíždějících kolon.

Zrušeny byly i spoje s Českem

Od rána už bylo kvůli stávce odřeknuto několik vlaků v obou směrech na tratích Praha–Hamburk a Děčín–Kiel. Vlaky z Prahy do Berlína pak končí v Děčíně. Odpoledne podle mluvčího Českých drah (ČD) Petra Šťáhlavského spoje s Českem nabíraly zpoždění v řádu desítek minut. Pokud má cestující jízdenku vázanou na konkrétní vlak do Německa, může v pondělí podle ČD k cestě výjimečně využít jakýkoliv jiný spoj. Přehled aktuálních opatření je k dispozici na webu Českých drah.

Po celý den bude podle ČD výrazně omezeno také spojení s Mnichovem. Na českém území, tedy mezi Prahou a Domažlicemi, by se měli lidé připravit zhruba na půlhodinové zpoždění dálkových spojů. 

Odbory EVG železničáře k výstražné stávce vyzvaly poté, co se s DB nedohodly na zvýšení platů. EVG, která nevylučuje další výstražné stávky, požaduje růst mezd o 7,5 procenta a má také požadavky ohledně pracovní doby a práce o svátcích. Šéfové DB přitom nabízejí 5,1procentní nárůst ve dvou krocích a jednorázovou platbu ve výši 500 eur (téměř 13 tisíc korun).