Trump chce víc peněz na zdi na hranicích. Štáb ČT se přesvědčil, že nefungují

Události: ČT byla svědkem nefunkčnosti hraniční zdi (zdroj: ČT24)

Ve Střední Americe se formuje nová karavana tisíců lidí, kteří chtějí v lednu vyrazit k hranicím USA. Prezident Spojených států Donald Trump proto požaduje po Kongresu peníze na výstavbu nové bariéry na hranici s Mexikem. Jen ta je podle něj dokáže zastavit. Jenže štáb ČT se přesvědčil, že i nově zrekonstruovaná část zdi může být na lidi snící o důstojnějším životě krátká.

Svědkem nelegálního překonání hranice se štáb ČT stal u města Tijuana. Na místě hranici chrání dva vysoké ploty, jeden s ostnatým drátem. Pro převaděče to ale není žádný problém.

Nejprve pravděpodobně vyvolají rozruch na jiném místě hranice, aby odvedli pozornost amerických pohraničníků. Těch mexických se bát moc nemusejí, protože hlídkují jen výjimečně. Potom přivedou zájemce o přechod hranice, vyndají skládací žebřík, během jediné minuty jim umožní přelézt oba ploty a sami se bezpečně vrací na mexickou stranu.

Vše se odehrává ve dvě hodiny odpoledne za jasné oblohy a dobré viditelnosti. Převaděči vědí, že je štáb ČT natáčí. Nijak na to však nereagují. „My Mexičani jsme chytráci. Vždycky najdeme způsob, jak se dostat přes. Oni se nás s tou zdí snaží rozčílit, ale dokážou nás jen zpomalit. Tato stavba je vyhazováním peněz,“ myslí si Jesus, který bydlí hned u zdi a podobné scény viděl už nesčetněkrát. Podle něj si převaděči účtují za jednoho člověka v přepočtu až dvě stě tisíc korun.

Minimální hodinová mzda v USA je vyšší než denní výdělek v Hondurasu

Do Tijuany neustále přicházejí lidé z dalších středoamerických zemí doufající, že se jim povede dostat se do země většího bezpečí, menší korupce, právní jistoty a nesrovnatelně lepšího materiálního zabezpečení. Obecní rada ztrácí kontrolu a začíná vládnout chaos.

Stadion Benita Juareze, kde se v jednu chvíli v naprosto nevyhovujících podmínkách tísnilo víc než šest tisíc lidí, úřady kvůli naprosto nevyhovujícím podmínkám uzavřely. Mnoho lidí ale přesunulo stany jen o pár metrů dál a teď žijí na ulici.

Většina příchozích je z Hondurasu. Například Manuel Reyes mluví o dvou motivech: bezpečí a penězích. Podle Institutu měření a vyhodnocování zdraví Washingtonské univerzity zemřelo podle posledních dostupných dat z roku 2016 v Hondurasu 33 ze sta tisíc lidí rukou vraha. To je jeden z nejhorších výsledků na světě. Ve Spojených státech to bylo necelých šest obětí vrahů na sto tisíc obyvatel.

Množství vražd na sto tisíc obyvatel
Zdroj: Ourworldindata.org

I rozdíly v příjmech jsou propastné. Minimální hodinová mzda je ve Spojených státech vyšší, než kolik Manuel Reyes vydělal doma za celý den. „Přišel jsem za snem pomoci své rodině a umožnit dceři jít příští rok na univerzitu. Pokud bych zůstal v Hondurasu, neměl bych dost peněz na její vysokoškolská studia,“ vysvětluje svou motivaci k dlouhé cestě.

S několika karavanami dorazilo do Tijuany za poslední týdny na šest tisíc lidí. Další tisíce tu byly už z dřívějška. Úřady se je v minulých dnech pokusily spočítat, aby věděly, jaký objem pomoci jim poskytnout. K překvapení všech zjistily, že tři tisíce lidí chybí. Pravděpodobně se pokusili ilegálně přejít do Spojených států.