Z Íránu zasaženého sankcemi odešly statisíce Afghánců. Někteří chtějí do Evropy

Hospodářské problémy už letos vyhnaly z Íránu více než 700 tisíc Afghánců bez dokumentů. Píše to agentura Reuters s odkazem na organizaci OSN pro migraci. Kritici mají obavy, že se Afghánistán stane vedlejší obětí protiíránských sankcí. Podle zpráv íránských médií se mnoho Afghánců vrátilo domů. Část z nich se ale snaží dostat do Turecka – a následně do Evropy.

Zpráva Mezinárodní organizace pro migraci (IOM), která monitoruje období do 1. prosince, hovoří o 752 325 Afgháncích, kteří se vrátili do vlasti z Íránu a Pákistánu, naprostá většina z nich odešla z prvně jmenovaného státu.

„Neoficiální návraty zejména z Íránu zažívají v posledních letech silný nárůst. Zčásti jsou způsobené současnými politickými a ekonomickými problémy v Íránu, včetně až sedmdesátiprocentní devalvace měny,“ uvádí zpráva IOM.

Poptávka po afghánské práci v íránské šedé ekonomice podle organizace prudce opadla. „Všichni Afghánci obyčejně každý měsíc posílají část svých výdělků zpět domů. Na samotnou afghánskou ekonomiku, kterou už tak sužují sucha v provinciích Herát, Badghís a Ghór, to má okamžité neblahé dopady,“ upozornila IOM.

Írán se v roce 2016 vymanil z mezinárodních sankcí, které na něj uvalily světové velmoci ve snaze zastavit jeho jaderný program. Americký prezident Donald Trump však v květnu od dohody s Íránem odstoupil a v několika fázích obnovil rozsáhlé sankce.

Nejvíce islámskou republiku postihly obchodní restrikce cílící na ropný průmysl a bankovnictví, které začaly platit 5. listopadu.

Nárůst amerického tlaku na Írán způsobí Afghánistánu problémy, varuje Jan Egeland z nevládní organizace Norwegian Refugee Council. „Trumpovy sankce způsobí škody íránské ekonomice, což se už děje. Ti, jejichž životů se dotknou (sankce) jako první, jsou afghánští registrovaní i neregistrovaní uprchlíci a migranti,“ míní Egeland.

Sankce mohou uškodit afghánské ekonomice a pomoci Talibanu

Podle stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) se Afghánistán stává nechtěnou vedlejší obětí obnovených amerických sankcí proti Íránu. Kromě návratu dělníků utrpí i afghánský zahraniční obchod.

Spojené státy jsou si toho vědomy, ministr zahraničí Mike Pompeo proto udělil v listopadu výjimku ze sankcí pro přístav na východě Íránu, kde končí přepravní koridor vedoucí z vnitrozemského Afghánistánu.

Afghánistán už nyní trpí přibližně čtyřicetiprocentní nezaměstnaností a jeho ekonomika je životně závislá na pomoci zvenčí. Zemi navíc zasáhla největší sucha za poslední desetiletí.

Kromě komplikací pro afghánskou ekonomiku podle RFE/RL hrozí i reálné nebezpečí, že Írán v odvetě za sankce zintenzivní skrytou podporu pro radikální hnutí Taliban, které bojuje proti vládě v Kábulu podporované americkou vládou.