Severokorejská televize obléká moderní háv. Ikonická dáma v růžovém zmizela z obrazu

Severokorejská televize obléká moderní háv. Dáma v růžovém zmizela z obrazu (zdroj: ČT24)

Televizní kanál KCTV předávající Severokorejcům zprávy tamní vlády postupně mění styl, ve studiu přibývá moderní techniky, zářivých obleků a úsměvů, píše web americké stanice ABC. A mění se i tváře na obrazovce: místo 75leté Ri Čchun-hi, která nezaměnitelným stylem plným naléhavosti a patosu sdělovala národu zprávy o skvělých úspěších vládnoucí dynastie a zákeřných plánech jejích nepřátel, se na obraz dostává mladá generace. Obsah se však příliš nemění.

„Hlavním mottem nové éry Kim Čong-una je zachytit trendy nového století. Můžeme říct, že tato změna směru se projevila i v televizní produkci,“ řekl ABC News odborník na severokorejskou kulturu Kang Dong-wan z univerzity v jihokorejském Soulu.

Moderátoři jsou ve srovnání se západním standardem při čtení zpráv stále upjatí a silně projevují emoce, především při kritice všech údajných nepřátel. Mistryně melodramatického moderování Ri Čchun-hi se však už delší dobu na obrazovce neobjevila.

Mění se styl celého vysílání KCTV, která se formou zpravodajství posunuje blíž k podobě vysílání západních kanálů. Důraz na opěvování vůdců a ideologickou indoktrinaci diváků se utlumuje a místo toho se ve zprávách začíná objevovat víc lidských příběhů.

KCTV také vysílá víc reportérů do terénu, což dosud nebylo zvykem. Kameramani a střihači usilují o dynamičtější výsledek své práce. Místo obleků v nekonečných odstínech šedé a hnědé nebo tradičních šatů diváci vidí zářivé moderní oblečení.

Nekoukat do papírů: Moderátoři už mají čtecí zařízení

Už v září představila KCTV své nové studio, které vedle toho starého vypadá jako technologický zázrak. Objevilo se třeba čtecí zařízení, takže moderátor už nemusí koukat do papíru. Počítačová grafika nahradila na pozadí statický obrázek hor.

Objevil se také formát rozhovoru. „Reportéři se ptají do kamery a dokonce reagují na odpovědi s překvapením, pochybami nebo pochvalou,“ píše ABC News. KCTV odhaluje i své zázemí. Do vysílání se dostal například pořad, který ukazuje přípravu zpráv a práci štábů v terénu.

„Zaměstnanci státní televize museli mít mnoho příležitostí ke sledování západních programů,“ řekl ABC News Li Džu-čol, který se dlouhodobě zabývá televizní produkcí v KLDR a dodává: „Snaha učinit vysílání méně strojeným a spontánnějším se vyplácí.“

Li předpovídá, že tento trend se bude prohlubovat. Zároveň však upozorňuje: „Není pochyb, že KCTV zůstane důležitým nástrojem propagandy.“