Čeští piloti v Iráku po dvou letech končí. Už tam nejsou třeba

Události: Čeští piloti v Iráku skončí (zdroj: ČT24)

Už jen do února příštího roku budou součástí českého leteckého poradního tým v Iráku také piloti. Čeští experti pomáhali přes dva roky s výcvikem iráckých kolegů na bitevnících L-159, teď už ale služeb pilotů není třeba. V zemi ovšem zůstává český pozemní personál.

„Jsme v podstatě poslední rotace, která tady má piloty, dále už budou Iráčani pokračovat podle svých postupů,“ říká jeden z pilotů 6. českého leteckého poradního týmu v Iráku. Dodává, že své irácké kolegy učí čeští letci zacházet s novým druhem výzbroje, jako jsou neřízené rakety a kanón.

Výcvik iráckých pilotů na letounech L-159 začal v srpnu 2016. České bitevníky musejí v zemi odolávat vysokým teplotám a velkému množství prachu. Hlavní inženýr českého týmu naproti tomu oceňuje, že stroje se nepotýkají s vlhkem. „Letadlo má 150 počítačů a vlhkost je pro ně to nejhorší, co může být,“ doplňuje.

Na iráckých základnách Camp Dublin a Balad působí vedle leteckého poradního týmu naší armády ještě dvě výcvikové jednotky – tým chemického vojska a Vojenské policie. Češi jsou také součástí mezinárodního týmu policistů, kteří se věnují místním policejním příslušníkům. Hlavně je školí v dovednostech zvládání davu při nepokojích a demonstracích

Irácká armáda loni vojensky porazila tzv. Islámský stát. Přesto v zemi zůstalo zhruba třicet tisíc jeho bojovníků. „Irácká armáda dnes vypadá jinak než v roce 2014, když byla poražena a opouštěla bojiště,“ komentuje stav náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Podle českého velvyslance Jana Vyčítala se větší klid odráží i v běžném životě. „Iráčani se vrací do ulic, otevírají se nové restaurace, ten život je barevnější.“