Německo podle Macrona přemohlo démony nacionalismu

Události: Macron v Německu uctil spolu s Merkelovou památku všech válečných obětí (zdroj: ČT24)

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve Spolkovém sněmu vyzval Německo, aby v době nového nacionalismu udělalo Evropu odolnější vůči krizím. Poděkoval za to, že v německém parlamentu může promluvit v den, kdy si Německo, kdysi úhlavní nepřítel Francie, připomíná památku obětí válek a diktatur. Je to podle něj velký signál smíření.

Německu se podle Macrona podařilo „přemoci krvelačné démony nacionalismu“. „Jsem pyšný, že Francie při tom hrála roli,“ dodal.

Před projevem ve Spolkovém sněmu Macron spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem položili věnce v památníku Neue Wache na třídě Unter den Linden.

Angela Merkelová, Emmanuel Macron a Frank-Walter Steinmeier v památníku Neue Wache
Zdroj: Axel Schmidt/Reuters

V Německu je Den národního smutku (Volkstrauertag), zasvěcený památce obětí všech válek a diktatur. Jeho počátky sahají do roku 1919, kdy lidé chtěli ukázat solidaritu s pozůstalými po vojácích padlých v první světové válce.

V památníku Neue Wache se od roku 1993 z iniciativy tehdejšího kancléře Helmuta Kohla nachází socha Matka a syn sochařky Käthe Kollwitzové a na podlaze je věnování „Obětem války a tyranie“.

Macron a Steinmeier apelovali na mladé

Před tímto pietním aktem Macron se Steinmeierem vyzvali mladé lidi, aby udělali vše pro otevřenou a mírovou Evropu, protože podle šéfa Elysejského paláce se „nacházíme ve velmi důležitém okamžiku naší historie“.

Steinmeier zdůraznil, že se lidé musejí učit z historie, aby se vyhnuli novým nedorozuměním. V Berlíně se v těchto dnech sešlo na 500 mladých lidí ze 48 zemí Evropy, Afriky a Blízkého východu na setkání nazvaném „Mladí za mír – sto let od první světové války, sto nápadů pro mír“, napsala agentura DPA.

Na programu mají Macron s Merkelovou schůzku, na které se poradí o reformě Evropské unie. Oba politici mají stejný názor například na zavedení společného rozpočtu eurozóny. Navrhovaný rozpočet by měl snížit ekonomické rozdíly mezi zeměmi platícími eurem a pomoci odvrátit budoucí krize.