Vítr pokácel na severu Itálie tolik stromů, co lesníci za tři roky. Situace je kritická i na jihu země

Události: Situace v Itálii je nejhorší za posledních šest dekád (zdroj: ČT24)

Prudké lijáky a bouře zasáhly v Itálii další region – Benátsko. V Dolomitech sesuvy půdy odřízly údolní obce od světa. Od začátku týdne kvůli špatnému počasí zemřelo v různých částech země 19 lidí. Jenom poslední škody na severovýchodě se odhadují na miliardu eur.

Úřad civilní ochrany označuje to, co nyní Itálie prožívá, za nejsložitější situaci za posledních 60 let. Už proto, že bouře a lijáky zasáhly během několika dní regiony na severu i na jihu.

V kraji Belluno v Benátsku smetla bouře tisíce stromů a ty teď pokrývají hladinu tamní vodní nádrže. Vítr o rychlosti 190 kilometrů v hodině pokácel v Dolomitech během desítek minut tolik dřeva, kolik se vytěží za tři roky – asi půldruhého milionu kubíků. „Jako kdyby do obilného pole vjel kombajn. Uděláte si obrázek o síle přírody,“ komentoval situaci jeden z tamních hasičů. 

Vítr pokácel na severu Itálie tolik stromů, co lesníci za tři roky
Zdroj: ČT24/Vigili del Fuoco

Některé vesnice odřízly sesuvy půdy od světa, nefunguje v nich elektřina a neteče ani voda. Bez proudu je na 160 tisíc odběratelů, stovky domů zůstaly beze střechy nebo vyplavených.

Guvernér oblasti Luca Zaia mluví o měsíční krajině, oblasti sražené na kolena. Žádá, aby vláda lidem odložila splátky hypoték, odpustila daně i platby za služby a aby v příštích dnech uvolnila vláda první finanční pomoc. „Sesuvy půdy zničily 100 000 hektarů lesa. Musíme znovu postavit silnice,“ dodal guvernér. Podle něj se nyní snaží následky větrných smrští odstranit tři tisíce dobrovolníků.

Pomoc je ale dostupná jen těžko. Rozvodněná horní Piava a její přítoky podemlely silnice vedoucí údolími, sjely podmáčené svahy anebo sesuv hrozí.

Situace je vážná i na jihu Itálie

V sobotu navíc zasáhly bouře Sicílii a další jihoitalské oblasti. V městečku Sciacca na jihu ostrova se zřítilo několik mostů. Velmi nepříznivá je i situace na Sardinii, kde v pátek po úderu blesku zemřela německá turistka. 

Situace ovšem zůstává velmi nejistá v mnoha italských regionech. „Zůstáváme ve vysoké pohotovosti, protože silné deště jsou předpovídané pro celou Itálii,“ uvedl v pátek ředitel dobrovolníků italské civilní ochrany Roberto Giarola. 

Podle deníku La Stampa se v neděli počasí opět zhorší; ve střední a jižní Itálii očekávají meteorologové déšť a místy prudké bouřky. Extrémní počasí si tento týden v Itálii vyžádalo už 19 obětí.