Nezávislost a hned. Edinburghem prošla masová demonstrace za odtržení Skotska

Desítky tisíc příznivců nezávislosti Skotska demonstrovaly v centru Edinburghu za nové referendum o odtržení tohoto regionu od Británie. Podle organizátorů dorazilo na akci 100 tisíc účastníků, policie ale zatím počet lidí neuvedla. Britský deník The Guardian už ale označil pochod za největší manifestaci za nezávislost Skotska v historii země.

Účastníci pochodu prošli centrem Edinburghu, mávali při tom modrobílými skotskými vlajkami a volali hesla jako „Chceme nezávislosti, chceme ji hned!“ nebo „Nepatříme k Londýnu“. Pochod došel do parku v centru města ležícího poblíž skotského parlamentu, kde měli projevy členové Skotské národní strany (SNP), včetně jejího místopředsedy Keitha Browna.

Demonstrace se konala jen několik hodin před zahájením třídenní výroční konference SNP, která začíná v neděli v Glasgowě.

Počet demonstrantů roste

Demonstrace za nezávislost Skotska se konají každý rok a od referenda o nezávislosti ze září 2014, v němž se 55 procent Skotů vyslovilo pro setrvání ve svazku s Británií, se jich účastní stále více lidí.

Předsedkyně SNP a skotská premiérka Nicola Sturgeonová usilovala o vypsání nového lidového hlasování o nezávislosti poté, co se Britové v roce 2016 v referendu těsnou většinou rozhodli vystoupit z Evropské unie.

Ve Skotsku totiž hlasovalo v tomto plebiscitu 62 procent Skotů pro setrvání Británie v EU. Po neúspěchu SNP v loňských parlamentních volbách ale Sturgeonová od snahy o nové referendum o nezávislosti Skotska prozatím upustila.