Katarzi přinese jen odsouzení objednavatelů Kuciakovy vraždy, řekl slovenský premiér Pellegrini

Důvěru Slováků ve vládu, kterou otřásla vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, obnoví činy vedoucí k potlačení korupce a mafiánské kriminality, nikoliv slova. V rozhovoru pro agenturu Reuters to řekl slovenský premiér Peter Pellegrini (SMER-SD). Vyjádřil se také k případnému přijetí syrských sirotků: několik desítek by jich Slovesko nemohlo ohrozit.

Novinář Kuciak ve svých článcích upozorňoval na italské podnikatele působící na Slovensku s vazbami na mafii a jejich údajné podvody s dotacemi. „Nebudeme na Slovensku tolerovat mafii. Ani v oblasti zemědělských dotací, ani v oblasti evropských fondů. Zavedeme politiku nulové tolerance,“ řekl Pellegrini.

Po Kuciakově vraždě Slovensko zažilo nejmohutnější demonstrace od roku 1989, lidé na nich protestovali proti korupci i vládě sociálnědemokratického premiéra Roberta Fica. Ten pod vlivem protestů odstoupil a v čele vlády ho vystřídal Pellegrini, do té doby místopředseda vlády.

Policie minulý týden kvůli Kuciakově vraždě pozatýkala několik lidí, čtyři z nich kvůli činu obvinila. „Zatčení podezřelých z vraždy není koncem vyšetřování, katarzi přinese jedině to, když bude zjištěn objednavatel vraždy, když bude odsouzen a vynesen nad ním spravedlivý rozsudek,“ uvedl slovenský premiér.

Podle expremiéra Fica vyšetřování naopak vyloučilo verzi, že za činem stála italská mafie s propojením na úřad slovenské vlády. Toto vymyšlené falešné obvinění bylo úmyslně zneužito ve snaze změnit mocenské poměry na Slovensku a sesadit vládu mimo standardní demokratická pravidla, řekl v úterý novinářům.

„Po definitivním ukončení vyšetřování se Slovensko bude muset vrátit k událostem, které následovaly po vraždě, především k úlohám, jaké v nich sehráli prezident Andrej Kiska, opozice, média a nevládní organizace financované ze zahraničí,“ řekl Fico, aniž povolil novinářům klást otázky. 

Agentuře Reuters se Pellegrini vyjádřil také k otázce případného přijetí syrských sirotků. „Jsme politici, ale když se podíváme na utrpení syrských sirotků, o něž se momentálně stará jiný členský stát, myslím, že bychom měli být lidštější,“ vyjádřil se Pellegrini o dětech ze Sýrie, kteří se momentálně nachází v Řecku.

„Slovenská ekonomika, slovenská společnost ani slovenská kultura nemůže být ohrožena několika desítkami sirotků, kteří by byli umístěni do našich dětských domovů. Naučili by se naši řeč a naši kulturu,“ dodal.

Národní strana sirotky nechce

Mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Boris Gandel již v úterý informoval, že Slovensko v rámci svého dobrovolného příspěvku k řešení migrace přijetí sirotků zvažuje. Upozornil však, že teprve začínají konzultace a provádí se analýza situace. Záměr kritizovala vládní Slovenská národní strana (SNS), která je jednou ze tří koaličních stran.

Bratislava se během migrační krize stala jedním z největších kritiků unijních kvót na přerozdělování migrantů, kvůli kterým také podala žalobu k soudu Evropské unie. Svůj postoj ke kvótám slovenská vláda nezměnila ani poté, co unijní soud její žalobu zamítl.

Slovensko dlouhodobě prosazuje názor, že každá země by měla sama rozhodovat o podobě svého příspěvku k řešení migrace. Po vypuknutí migrační krize před třemi lety Slovensko na svém území například dočasně ubytovalo stovky migrantů, kteří žádali o azyl v sousedním Rakousku. Poskytlo také azyl 149 asyrským křesťanům z Iráku, z nichž část se mezitím vrátila do vlasti.