Sopka na Sulawesi vychrlila sloup popela, erupci mohlo vyvolat zemětřesení z minulého týdne

Probouzející se sopka Soputan na indonéském ostrově Sulawesi (zdroj: EBU)

Na severu indonéského ostrova Sulawesi ožila sopka Soputan. Kvůli sopečnému prachu, který se dostal až do výšky šesti kilometrů, vydaly úřady varování pro leteckou dopravu. Centrální část ostrova postihlo minulý pátek ničivé zemětřesení a vlna tsunami, které si podle nejnovější bilance vyžádaly více než 1400 obětí a dva a půl tisíce zraněných.

Indonéský vulkanolog Kasbani uvedl, že zemětřesení o síle 7,5 stupně z minulého týdne mohlo erupci sopky vyvolat. „Je možné, že zemětřesení spustilo erupci. Přímá souvislost obou jevů ale ještě není jasná, protože aktivita sopky Soputan od srpna stoupala,“ prohlásil Kasbani.

Kolem 1784 metrů vysoké sopky byl vymezen čtyřkilometrový okruh, kterému by se lidé měli vyhýbat. Žádné evakuace ale zatím nebyly nařízeny.

  • V Indonésii se nachází nejvíce činných vulkánů na světě, jelikož souostroví leží na tichomořském ohnivém prstenci, který se táhne od Severní Ameriky přes Japonsko až k jihovýchodní Asii a je známý svou čilou seizmickou a sopečnou činností.

Prohledávání trosek pokračuje

Bilance pátečního zemětřesení a přívalové vlny tsunami se podle indonéského úřadu pro řešení katastrof zvýšila na 1407 mrtvých. Dosud úřad evidoval 1234 obětí.

Zemětřesení vyvolalo vlnu tsunami, která v jistých lokalitách dosáhla šesti metrů a smetla pobřežní oblasti. Téměř všechny oběti pocházejí z města Palu, kde žije 380 000 lidí.

Předpokládá se, že množství mrtvých dále poroste, protože řada těl je stále ukryta pod troskami, především v okrese Sigi a ve čtvrti Balaroa, která je součástí města Palu. Prezident Joko Widodo, který ve středu Palu navštívil, prohlásil, že jen pod sutinami zříceného hotelu Roa Roa je pohřbeno třicet lidí. Po pohřešovaných dál pátrají záchranáři.

Improvizovaný prodej benzinu: kvůli zničené infrastruktuře se prodává v kanystrech
Zdroj: Athit Perawongmetha/Reuters

Do Palu dorazilo po třech dnech jídlo, jinam se pomoc stále nedostala

Humanitární podporu nabídlo Indonésii více než 25 zemí. Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (UNOCHA) uvedl, že v postižených oblastech potřebuje množství lidí provizorní přístřešky, pitnou vodu, potraviny, palivo a lékařskou pomoc. „Hlavní problém je voda, protože většina infrastruktury byla poničena,“ řekl mluvčí OSN Farhan Haq.

Ve městě Palu ve středu přistálo sedm nákladních letadel s pomocí. Když do jedné ze čtvrtí města přijelo nákladní auto naložené zásobami, lidé ho vítali hlasitým jásotem, potleskem a vztyčenými palci. „Jsem tak šťastný. Tři dny jsem nejedl,“ prohlásil 63letý místní obyvatel Heruwanto s krabicí instantních nudlí v ruce.

Do odlehlejších oblastí ale zatím pomoc nedorazila žádná. Problém představují mimo jiné stržené mosty a neprůjezdné silnice, které buď zemětřesení rozbilo, nebo je zavalily trosky.

Šéf indonéské armády Hadi Tjahjanto oznámil, že každé nákladní auto s pomocí bude doprovázet jeden ozbrojený voják a jeden ozbrojený policista. Vojáci budou vysláni také k ostraze tržišť, letišť a skladišť paliva.