V Litvě mizí národní poklad, hluboké lesy. Těžba roste kvůli ceně dřeva

Horizont: V Litvě mizí lesy kvůli vysoké ceně dřeva (zdroj: ČT24)

Jedním z největších národních bohatství rovinaté Litvy jsou lesy. A právě o jeden z nich, v rozlehlém národním parku Labanoras, se rozpoutal vášnivý boj. Vyšší ceny dřeva zvýšily těžbu a kvůli ní podle ochránců přírody zmizela už třetina porostu, a to i ve státem chráněných oblastech.

Největší národní park Labanoras na východě Litvy je oblíbeným výletním místem pro obyvatele nedaleké metropole Vilniusu i cílem zahraničních turistů. Láká je krajina protkaná jezery i stavbami lidové architektury. Ještě před dvěma lety byla tato přírodní oáza ze čtyř pětin zalesněná. 

Naprosto odlišný obraz ale teď odhalilo oko kamery bezpilotního letounu. Místo vzrostlých borových hájů – čerstvě vykácené mýtiny.

„Před dvěma až třemi lety majitelé pozemků získali povolení k těžbě a letos cena dřeva vzrostla o 20 procent. Reagovali větším kácením a odlesnění v soukromých lesích je intenzivnější. Ve státních lesích v parku Labanoras se ale kácení snížilo,“ řekl litevský ministr životního prostředí Kestutis Navickas.

Ochránci životního prostředí varují před zkázou. V ruce mají důkazy, záběry z chráněných oblastí, odkud dřevorubci utekli, jakmile se nad jejich hlavami letoun objevil.

„V národním parku Labanoras teď ubyla třetina lesů. Fyzicky zmizela. Zbyla po nich jen rovná pole,“ uvedl předseda nevládní organizace Club of Labanoras Andrejus Gaidamavicius.

Chráněné oblasti pokrývají většinu plochy parku Labanoras a podle aktivistů právě tam těžaři způsobili největší devastaci. Tvrdí, že v soukromých rukách je jen 10 procent pozemků, a ne celá třetina, jak uvádí vláda. Tu kritizují za populistickou politiku – zvýšila normy pro kácení dřeva a současně slíbila rozšíření rezervací. Někteří vládní poslanci už před tlakem couvají.

„Vláda udělala chybu a měla by ji napravit,“ je přesvědčen člen vládní strany Peasants a Zelení Tomas Tomilinas.

Veřejnost i nevládní organizace chtějí vidět studie o dopadech na životní prostředí a dalšímu kácení lesů zabránit, třeba i soudní cestou.

„Legálnost celé záležitosti je velmi pochybná. Nejde jen o národně chráněné oblasti, ale patří i do evropské sítě Natura 2000 a podléhají směrnicím Evropské unie,“ dodal předseda nevládní organizace Club of Labanoras Gaidamavicius.

Litva je těžařskou velmocí a podle energetické společnosti Baltpool v srpnu prodala třikrát víc dřeva než o měsíc dřív. Zatím ho má dost, lesy pokrývají celou třetinu území. Teď ale musí hledat rovnováhu, aby ji ekonomické zájmy nepřipravily o národní bohatství.

Vydáno pod