Za záhadnými útoky na americké diplomaty stojí podle USA zřejmě Rusko, píše NBC

Americká televize NBC s odvoláním na nejmenované americké úředníky oznámila, že hlavním podezřelým v kauze záhadných onemocnění amerických diplomatů na Kubě a v Číně je Rusko. Důkazy prý ale nejsou dostatečné k tomu, aby Washington Moskvu obvinil veřejně.

Podle NBC americké podezření na ruskou účast pramení ze zachycené komunikace. Do vyšetřování se zapojili vyšetřovatelé z FBI, agenti CIA a příslušníci dalších tajných služeb USA. Kuba zorganizovala vlastní vyšetřování, které zatím údajně k ničemu nevedlo. Podíl na útocích pak Havana odmítá.

Televize NBC uvedla, že při akci mohly být použity vysoce vyspělé elektromagnetické zbraně, možná ve spojení s dalšími technickými prostředky.

Američtí experti se prý v rámci vyšetřování pokusili vyrobit podobnou zbraň, kterou vyzkoušeli na pokusných zvířatech. Testy se provádějí na letecké základně Kirtland v Novém Mexiku, kde jsou k dispozici mohutné lasery a laboratoře pro zkoušky elektromagnetických zbraní, oznámila NBC.

Příčinou mohly být odposlechy

Problémy se ztrátou sluchu, hučením v uších, poruchami rovnováhy, bolestmi hlavy a zvýšenou únavou postihly podle Washingtonu od roku 2016 téměř třicítku amerických diplomatů v Havaně. Podobné problémy měl také personál diplomatické mise USA v jihočínském Kantonu. USA stáhly z Havany šedesát procent svých diplomatů a provozují ambasádu v omezeném režimu.

Americká média v minulosti spekulovala, že symptomy jsou důsledkem útoků organizovaných kubánskými tajnými službami. Příčina problémů ale nebyla dosud objasněna. Vědci z americké Michiganské univerzity letos na jaře uvedli, že zvuky mohly být vedlejším účinkem neodborné snahy o odposlechy.