Maduro vzkázal Venezuelanům, kteří už nemají ani na jídlo: Kupujte zlato

Maduro bude lidem, kteří už radši přešli k výměnnému obchodu, prodávat zlato (zdroj: ČT24)

Autoritářská venezuelská vláda Nicoláse Madura oznámila, že hodlá prodávat zlato veřejnosti, aby podpořila spoření obyvatel. Mezinárodní měnový fond odhaduje, že letos hyperinflace v zemi dosáhne milionu procent. Vláda kvůli tomu nedávno na bankovkách škrtla pět nul. Obyvatelé už často peníze vůbec nepoužívají a přešli k výměnnému obchodu. Mnozí další se rozhodli emigrovat.

„Všem Venezuelanům vzkazuji: pomocí zlata můžete šetřit. Zlato je zlato, přátelé. Čas plyne, ale zlato tu bude vždy, zlato je pro lid. Tato zlatá cihla, říkám jí cihlička, váží 2,5 gramu a budu ji prodávat za 6300 bolívarů,“ uvedl venezuelský prezident.

Diktátor, který přivedl svou zemi ke krachu, nabídne v následujících dnech veřejnosti prodej zlatých odlitků o hmotnosti 1,5 a 2,5 gramu.

Podle kritiků je to marná snaha vlády v Caracasu o akumulaci alespoň nějakého bohatství občanů v době, kdy bolívar ztratil většinu své hodnoty a lidé nemají na základní potraviny. „Dva banány a sedm rajčat – tak málo ovoce a zeleniny si ve Venezuele koupíte za minimální měsíční plat,“ poukazuje na zoufalou situaci v zemi obyvatelka Caracasu.

Kdo může, prchá za hranice

Země se už plně propadla do všeobecné bídy, chybí potraviny, léky, benzin i služby. Kdo mohl, vydal se s tím nejnutnějším přes hranice. Sousední země už nápor migrantů přestávají zvládat a například Ekvádor dočasně umožňoval vstup pouze Venezuelanům s pasem. Migrační krize je srovnávána s tou vrcholící v roce 2015 ve Středozemí.

„Latinská Amerika nikdy nic podobného v takovém rozsahu nezažila. Nižší odhady mluví o dvou milionech lidí, blíží se to ale spíš dvěma a půl nebo třem milionům Venezuelanů, kteří uprchli v průběhu posledních let,“ uvedl Michael Shifter, prezident Interamerického dialogu.

Pro miliony lidí, kteří v zemi zůstávají, je často jediným zdrojem obživy směnný obchod a černý trh. Shodně se pak upínají k myšlence, že Madurův režim brzy skončí, nebo projde zásadními, a ne jen kosmetickými změnami.