Uprchlická centra i koridor. Jihoamerické státy řeší příliv milionů Venezuelanů

Jihoamerické státy se potýkají s migrační vlnou, kterou způsobila hluboká hospodářská krize ve Venezuele. Brazilská vláda už zřídila u hranic dočasné centrum pro běžence a Ekvádor otevírá humanitární koridor pro uprchlíky. Řada z nich nemá cestovní pasy a míří do jiných zemí. Jen na území Ekvádoru už letos dorazilo na šest set tisíc běženců.

Do Brazílie, Ekvádoru, Peru a Chile už přišly miliony Venezuelanů. Zahltili hlavně města u hranic, kde se snaží sehnat práci a vydělat si peníze v cizích měnách.

Ekvádorská vláda volá po summitu latinskoamerických států, který by se pokusil najít řešení krize. „Masivní migrace lidí z Venezuely je problém, který nemůže vyřešit jediná země. Vyžaduje odpověď všech států v našem regionu,“ konstatoval ekvádorský ministr zahraničí José Valencia.

 „Je to problém celého regionu – ne jediné země. V tuto chvíli tu máme 2,5 milionu vysídlenců. Rádi bychom viděli, že venezuelská katastrofa končí. Bohužel to ale nic nenaznačuje. Potřebujeme akci, do které se zapojí mnoho stran,“ podotkl brazilský ministr veřejné bezpečnosti Raul Jungmann.

OSN vyzývá sousední státy, aby nezavíraly hranice

Jihoamerické státy ale zavádí i různá ochranná opatření – například Brazílie poslala na hranici víc vojáků a Ekvádor chce nově pouštět jen Venezuelany s pasem, který řada běženců nemá. Stejný krok chystá i Peru.

Agentury OSN, které se migrací zabývají, ve čtvrtek okolní země vyzvaly, aby Venezuelcům pomohly. Organizace spojených národů apelovala na jihoamerické země, aby nezavíraly hranice a pokračovaly v solidárním přístupu k imigrantům, který jim zaručí ochranu.

Venezuela kdysi patřila mezi nejvíce prosperující země Latinské Ameriky. Vlastní například největší prokázané zásoby ropy na světě. Propad cen ropy doprovázený korupcí a špatným hospodařením pod vedením socialistické vlády však za posledních dvacet let způsobily, že země se ocitla v prozatím nejhorší ekonomické krizi.

Autoritář Maduro nyní zavádí drastické reformy, které mají skomírající hospodářství zachránit. Změny začaly zavedením nových bankovek, na kterých bylo škrtnuto pět nul. V budoucnu má o více než tři tisíce procent stoupnout minimální mzda a prezident slíbil, že zvýší ceny benzinu na mezinárodní úroveň. Kritici těchto plánů se ale domnívají, že situace v zemi se tím jen zhorší.