Loď Aquarius zakotví na Maltě, migranty si rozebere šestice zemí EU

Události: Malta pustí do přístavu migranty z lodi Aquarius (zdroj: ČT24)

Šest zemí Evropské unie se dohodlo, že si rozdělí 255 migrantů, kteří byli v posledních dnech zachráněni ve Středozemním moři. 141 z nich je na lodi Aquarius, která je minulý týden v pátek vzala na palubu u libyjských břehů. Vláda Malty oznámila, že loď bude moci zakotvit v maltských přístavech a běženci následně poputují do Španělska, Francie, Německa, Portugalska, Lucemburska a Itálie.

„Nemůžeme se spoléhat na dohody ad hoc, potřebujeme udržitelné řešení. Není to zodpovědnost jednoho či jen několika členských zemí, ale celé Evropské unie,“ uvedl eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos.

„Malta udělá ústupek a umožní plavidlu zakotvit ve svém přístavu, i když pro to nemá žádnou zákonnou povinnost,“ dodala maltská vláda. Malta i Itálie původně lodi své přístavy uzavřely. 

Místo k zakotvení Aquariusu na Twitteru nabídl také premiér Katalánska Quim Torra. Navrhl katalánské přístavy Palamós, Vilanova nebo Sant Carles de la Ràpita. „Katalánsko bude vždy místem, které přijímá,“ napsal Torra. Katalánsko by však k tomuto kroku potřebovalo souhlas centrálních úřadů.

Migranti na palubě lodi Aquarius
Zdroj: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Malta zároveň informovala, že k jejím břehům bylo v pondělí dopraveno dalších 114 běženců. Z celkových 255 osob má 60 přijmout Španělsko a stejný počet Francie. Německé ministerstvo vnitra oznámilo, že je ochotno přijmout až 50 migrantů. Portugalská vláda jich plánuje převzít 30.

Loď Aquarius, kterou provozují humanitární organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic (MSF), čeká na povolení k zakotvení od minulého pátku, kdy u libyjských břehů vzala na palubu 141 migrantů. Přibližně polovinu z nich tvoří osoby mladší 18 let.

Už před dvěma měsíci plul Aquarius s více než šesti stovkami lidí na palubě kolem evropského pobřeží a devět dní čekal, kdo mu umožní zakotvit. Loď nakonec přijalo Španělsko.