Pchjongjang si stěžuje na americké sankce. Tvrdí, že ústupků už učinil dost

Severní Koreji se nelíbí americké sankce (zdroj: ČT24)

Severní Korea kritizuje Spojené státy, že nezmírnily uplatňované sankce, a poukazuje na konkrétní kroky, které podle svého tvrzení podnikla k jadernému odzbrojení. Podle KLDR odporuje postup Washingtonu duchu červnového setkání lídrů obou zemí. Nedávná zpráva OSN ovšem tvrdí, že Pchjongjang v atomovém programu pokračuje.

Červnový summit Donalda Trumpa a Kim Čong-una měl být historickým setkáním, po kterém Pchjongjang upustí od jaderných zbraní. Teď Severní Korea hrozí, že k tomuto kroku nemusí dojít. Vadí jí, že Spojené státy vůči ní nezmírnily sankce.

KLDR viní Washington ze hry podle zastaralých scénářů. „Budoucnost závisí na tom, jak moc budou Spojené státy dbát na vzájemnou důvěru a respekt, a na tom, jestli odstoupí od zastaralého nástroje sankcí a nátlaku,“ uvedlo v prohlášení severokorejské ministerstvo zahraničí. 

Pchjongjang tvrdí, že americká administrativa nejedná v duchu Trumpova a Kimova dialogu. Představitelé KLDR jsou kromě toho přesvědčeni, že vstřícných kroků podnikli dost. Tvrdí, že zničili své jaderné středisko a zastavili balistické testy. Teď čekají zpětné gesto.

OSN ale trvá na tom, že země nukleární zbraně dál vyvíjí a navíc nelegálně obchoduje s nerostnými surovinami. Uhlí ze severu přes zákaz Rady bezpečnosti OSN dovážely tři jihokorejské firmy.

„Země Rady bezpečnosti OSN se shodují na nutnosti ověřit denuklearizaci v Severní Koreji, na kterou Kim Čong-un přistoupil. Přísné vymáhání sankcí je pro náš cíl zásadní,“ uvedl už dříve šéf americké diplomacie Mike Pompeo.

V úvahu připadá další summit Korejí

Navzdory výčitkám směrem k Americe pokračuje sbližování mezi oběma částmi Korejského poloostrova. Pchjongjang a Soul zvažují další summit a startuje také série přátelských fotbalových utkání.

„Hráči Severní a Jižní Koreje jsou těmi, kdo se snaží o mír a znovusjednocení Korejského poloostrova,“ řekl k tomu Kim Mjeong-Hwan, jihokorejský prezident Korejské obchodní federace KIM. 

Bílý dům dál ujišťuje, že s KLDR denně komunikuje. Skrze své diplomaty si hlavy obou států nedávno vyměnily dopisy a americká média mluví o možnosti dalšího summitu Trump–Kim do konce roku. Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton ale chce za severokorejským vůdcem nejdřív vyslat šéfa americké diplomacie.