Slabiny šéfa Bílého domu: ženy a Kreml. V USA řeší další Trumpovy milenky a schůzky s vyslanci Ruska

Události: Trumpovy slabiny (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump čelí nařčení, že uplácel další ženy, aby před volbami mlčely o milostném poměru s ním. Tvrdí to právník Michael Avenatti, který prý zastupuje rovnou čtyři takové dámy. Na Trumpa také dopadá vyšetřování jeho týmu, který se scházel s lidmi napojenými na Kreml s cílem získat kompromitující informace na Hillary Clintonovou. Trump tvrdí, že nevěděl předem o schůzce svého syna Donalda juniora s ruskou právničkou Natalií Veselnickou.

Právník Michael Avenatti zatupující pornoherečku Stormy Daniels oznámil, že zastupuje další tři ženy, které stejně jako Stormy tvrdí, že dostaly od Donalda Trumpa před prezidentskými volbami v roce 2016 peníze, aby mlčely o jejich milostném poměru. Avenatti oznámil, že o vztahu svých klientek s Trumpem má důkazy, žádné však nezveřejnil.

„Tři další ženy,“ napsal právník Avenatti na Twitteru. „Všem zaplatili peníze za mlčení různými způsoby. Je načase, aby byli (bývalý Trumpův právník) Michael Cohen a Donald Trump k americkému lidu stoprocentně upřímní. Všechny dokumenty, všechny nahrávky, TEĎ HNED,“ dodal.

Avenatti učinil oznámení v době, kdy se média věnují nahrávce, kterou v roce 2016 krátce před volbami pořídil Trumpův bývalý právník Michael Cohen. Soudní expert najatý zpravodajskou televizí CNN tvrdí, že na ní Trump navrhuje vyřešit kauzu někdejší modelky z Playboye Karen McDougalové platbou v hotovosti.

McDougalová říká, že s Trumpem prožila milostný poměr v době, kdy mu jeho žena Melania porodila syna Barrona. Trumpův osobní právník Rudolph Giuliani ale dříve prohlásil, že prezident na špatně slyšitelném záznamu naopak platbu v hotovosti zavrhl.

Schůzky s posly Kremlu

Trump se vedle svého vztahu k ženám zabývá také svým vztahem ke kompromitujícím informacím, které jeho týmu nabízeli Rusové napojení na Kreml. Nejnověji popřel, že by předem věděl o schůzce svého syna Donalda a dalších pomocníků s ruskou právničkou Natalií Veselnickou. Ta jim měla dodat kompromitující informace o Trumpově demokratické soupeřce v prezidentských volbách Hillary Clintonové. Inkriminovaná schůzka se konala v mrakodrapu Trump Tower v červnu 2016 před listopadovými volbami hlavy státu.

„Ne, nevěděl jsem o schůzce se svým synem Donem juniorem,“ napsal Trump na Twitteru v reakci na tvrzení televizní stanice CNN. Ta uvedla, že bývalý Trumpův dlouholetý právník a vyjednávač Michael Cohen tvrdí, že Trump o schůzce věděl v předstihu. CNN citovala anonymní zdroje, podle kterých je Cohen ochoten podělit se o tyto informace se zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem. Ten vyšetřuje možnou konspiraci mezi Trumpovým týmem v kampani a Rusy.

Trumpův syn Donald před soudním výborem amerického Senátu přiznal, že se v roce 2016 s Veselnickou sešel, protože mohla disponovat kompromitujícími informacemi o Clintonové. Trump mladší schůzku zdůvodnil snahou o posouzení způsobilosti Clintonové stát se prezidentkou. Prohlásil však, že schůzka nic nepřinesla a zároveň zdůraznil, že se s ruskými občany na ovlivnění amerických prezidentských voleb nikdy tajně nedohadoval.

Schůzce z června 2016 byli přítomni i Trumpův zeť Jared Kushner a tehdejší šéf Trumpovy kampaně Paul Manafort. Kauza je jedním z důvodů diplomatické přetahované o tom, zda, kdy a kde se prezidenti USA a Ruska znovu setkají.