Republikánští kongresmani chtějí odvolat náměstka, který dohlíží na vyšetřování ruského vlivu

Skupina jedenácti republikánů v americké Sněmovně reprezentantů chce odvolat náměstka ministra spravedlnosti Roda Rosensteina. Obvinili ho, že jim opakovaně odepřel přístup k informacím z vyšetřování údajného ruského vměšování do prezidentských voleb v roce 2016, čímž jim zabránil v dohledu nad vyšetřováním. Rosenstein to odmítá. Ministr spravedlnosti a přímý Rosensteinův nadřízený Jeff Sessions vystoupil rozhodně na jeho obhajobu a prohlásil, že mu plně důvěřuje.

„Ministerstvo spravedlnosti schovává před Kongresem informace a opakovaně bránilo v dohledu… Máme toho dost,“ napsal na Twitteru poslanec Sněmovny reprezentantů a jeden z předkladatelů rezoluce žádající Rosensteinovo odvolání Mark Meadows.

Podle listu The Washington Post se nicméně skupina kongresmanů kolem Meadowse a dalšího poslance Jima Jordana vzdala snahy o okamžité hlasování o předložené rezoluci, čímž mnoha republikánským poslancům ušetřila dilema.

Vysoce postavení republikáni se totiž od žádosti některých svých spolustraníků už dříve distancovali. Například předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan se pod rezoluci nepodepsal.

Aby byl Rosenstein odvolán, musela by pro rezoluci hlasovat většina poslanců Sněmovny reprezentantů a poté dvě třetiny senátorů. Republikáni sice ovládají obě komory parlamentu, v Senátu ale mají pouze 51 ze stovky křesel.

Rosenstein převzal dohled nad vyšetřováním

Rosenstein dohlíží na vyšetřování údajného ruského vměšování do prezidentských voleb v roce 2016, neboť se ministr spravedlnosti Jeff Sessions dohledu kvůli možnému střetu zájmů zřekl. „Můj náměstek Rod Rosenstein má velké schopnosti. Má mou plnou důvěru,“ reagoval podle agentury Reuters na nastalou situaci ministr.

Krátce před nedávným summitem Donalda Trumpa s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Helsinkách Rosenstein oznámil, že USA obvinily dvanáct příslušníků ruských tajných služeb z hackerského útoku na počítače Demokratické strany před americkými volbami v roce 2016.

Prezident Trump vyšetřování dlouhodobě označuje za hon na čarodějnice a ohledně možného ruského vlivu na průběh voleb pronesl řadu protichůdných vyjádření.

Schůzka s Putinem až příští rok

Právě až skončením „honu na čarodejnice“ Donald Trump podmiňuje další schůzku s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. A v tuto chvíli se počítá až s příštím rokem. V prohlášení pro tisk to uvedl Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton.

Trump pozval Putina k návštěvě Bílého domu krátce po helsinském summitu, ale datum stanoveno nebylo. Kreml ještě ani oficiálně nepotvrdil, že pozvání přijímá. Média spekulovala, že prezidenti by se mohli sejít v září během zasedání Valného shromáždění OSN, ale Moskva tuto možnost vyloučila s tím, že Putin na schůzi OSN nejspíš nepřijede. V pozvání, které ruský prezident z Bílého domu dostal, se prý hovořilo o konci letošního roku.