Babiš se s Macronem bavil o migraci i historii. Podepsali dohodu o strategickém partnerství

Události: Premiér se ve Francii sešel s Macronem, pak zamířil do Darney (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš v Paříži jednal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. U příležitosti 100. oslav vzniku Československa před ním na místo dorazil i slovenský předseda vlády Peter Pellegrini. Státníci se v rozhovorech mimo jiné opět bavili po unijním summitu o migraci. Macron připomněl úzkou spolupráci a jednotu v pohledu na tuto otázku.

„Časy jsou těžké a my musíme najít společnou tvář a jednotu, při tom budeme respektovat vlastní hodnoty a vlastní společnou historii. Právě tuto tvář jsme včera nabídli, ať už byla noc předtím sebedelší, a snažili jsme se v rámci Evropské rady najít jednotu,“ komentoval závěr summitu francouzský prezident.

Macron přivítal Babiše a Pellegriniho. Otevíráme novou kapitolu spolupráce, říká český premiér (zdroj: ČT24)

Andrej Babiš vyzdvihl proměnu evropského přístupu k migraci. „Je to velký úspěch Evropy, podařilo se nám vyřešit téměř čtyřleté spory o povinné kvóty a já si troufám říct, že jsme tím otevřeli novou kapitolu evropské spolupráce,“ zhodnotil český premiér výsledek unijního summitu.

V Elysejském paláci podepsali Babiš s Macronem Akční plán česko-francouzského strategického partnerství na další čtyři roky. V pořadí již čtvrtý Akční plán definuje řadu projektů, na kterých budou obě země dlouhodobě spolupracovat.

Babiš připomněl klíčovou roli Francie při vzniku Československa před 100 lety. Oba nástupnické státy – Česko a Slovensko – označil za emancipované mimo jiné díky společnému dědictví.

Stručná historie československých legií (zdroj: ČT24)

„Francie byla první, která oficiálně uznala národní radu založenou Masarykem, Benešem a Štefánikem, kteří byli prvními představiteli československé vlády,“ připomněl Macron a oba premiéři za tento historický moment při formování samostatného Československa Francii poděkovali.

Ve Francii Babiš v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa navštívil místo, kde se 30. června 1918 shromáždilo na 6000 legionářů, aby přísahali věrnost vznikajícímu československému státu. Pietního aktu kladení věnců u památníku nedaleko Darney na severovýchodě Francie se zúčastnil spolu se svým slovenským protějškem Peterem Pellegrinim.

Součástí francouzské cesty je také Babišova návštěva Bataville (Baťovo město), které ve 30. letech nechal na severovýchodě Francie postavit i s továrnou na obuv Tomáš Baťa. V obci  vzniklé po vzoru zástavby ve Zlíně ještě žijí bývalí zaměstnanci závodu, který byl z ekonomických důvodů uzavřen před téměř dvěma desítkami let.