Při útoku na romský tábor v ukrajinském Lvově zemřel jeden z napadených

Horizont ČT24: Útok na Romy na Ukrajině nepřežil jeden z napadených (zdroj: ČT24)

Jeden lidský život a čtyři zraněné si vyžádal víkendový útok na romský tábor u západoukrajinského Lvova. Jde zatím o poslední ze série násilných incidentů vůči romským komunitám na Ukrajině. Jen krátce před touto tragédií upozorňovaly mezinárodní lidskoprávní organizace vládu v Kyjevě na růst radikalismu a netolerance.

Noční útok na romskou osadu u Lvova byl podle policie veden s brutální rozhodností. „Devatenáctiletého pacienta jsme přijali s bodnými zraněními břicha a hrudníku,“ popsal lékař urgentního příjmu Volodimir Baljas.

Policisté dostali informaci o konfliktu v romské kolonii v lese na předměstí Lvova půl hodiny před půlnocí. Následně zasáhli a podezřelé zadrželi přímo na místě. Vše nasvědčuje tomu, že útočilo šest mladistvých ve věku od 16 do 17 let, které měl vést asi dvacetiletý muž.

„Je podezřelý ze zorganizování útoku na romský tábor. Policie našla na místě (vražednou) zbraň, což postačuje ke kvalifikaci tohoto činu jako úkladné vraždy spáchané skupinou osob,“ sdělil mluvčí ukrajinské policie Jaroslav Trakalo.

Zatím není jasné, jestli jsou útočníci členy nějaké radikální skupiny. Policie v případu zahájila stíhání kvůli podezření z trestného činu „vraždy spáchané skupinou lidí“. Pokud budou viníci usvědčeni, hrozí jim až 15 let vězení.

Na Ukrajině chybí tolerance k menšinám

K útoku došlo na periferii Lvova, města, které má národnostní a etnickou pestrost v genech. Historii tady tvořili jak Ukrajinci, tak Poláci, Litevci i Židé. V současné chvíli má ale Ukrajina s tolerancí problém. Podle médií šlo o pátý útok na romský tábor na západě Ukrajiny provedený za poslední dva měsíce.

V dubnu útočníci spálili stany v romském táboře v Kyjevě. Pronásledovali při tom romské ženy a malé děti, házeli po nich kamení a stříkali na ně pepřové spreje. Další podobné incidenty se ve Lvově už dříve odehrály, stejně jako ve městě Ternopilu.