Al-Káida posiluje a chce útočit drony s bombami, tvrdí muž, který teroristům kdysi vyráběl nálože

Horizont ČT24: Drony v rukou džihádistů (zdroj: ČT24)

Teroristická organizace Al-Káida bývala největším postrachem západního světa před nástupem hnutí Islámský stát. Nikdy úplně nezmizela a podle svědectví jejího bývalého člena, který před dvaceti lety přeběhl na stranu britských tajných služeb, nyní chystá Al-Káida návrat. Posílili ji členové rozprášeného Islámského státu i nové zbraně – drony vybavené výbušninami.

Organizace Islámský stát je po sérii porážek v Sýrii a Iráku ochromená a její bojovníci jsou na útěku. Existují ale výpovědi, podle kterých pracují na nové zbrani: dronech pro útoky na místa s vysokou koncentrací lidí.

Letos už své drony předvedli. Podle ruského ministerstva obrany třináct takových strojů zaútočilo na dvě základny ruských vojáků v Sýrii.

„Vyvíjejí techniku dronů, které při nárazu explodují. Uvnitř organizace se mluví o tom, že je budou používat v západním kontextu proti letadlům, ať už přistávajícím, stojícím nebo vzlétajícím. Proti sportovním akcím nebo kolonám VIP,“ tvrdí bývalý výrobce bomb pro Al-Káidu Aimen Dean.

Aimen Dean
Zdroj: ČT24

Tento muž kdysi přísahal věrnost Al-Káidě Usámy bin Ládina, kvůli teroristickým útokům na americká velvyslanectví v Keni a Tanzánii ale před dvaceti lety přeběhl na stranu Západu. „Počet obětí byl příliš vysoký, nestrávil jsem to. Rozhodl jsem se, že to není nic pro mě,“ vysvětluje.

Skoro osm let pak Aimen Dean v Al-Káidě dál působil se zadáním od britských tajných služeb.

Bomby maskované jako baterie do laptopů

Dean není jeho pravé jméno. Jeho minulý život sepsali dva protiterorističtí analytici CNN. „Aimen Dean byl možná nejdůležitější západní agent v řadách Al-Káidy. Jeho informace byly nedocenitelné a jeho totožnost jedno z nejpřísněji střežených tajemství britské špionáže,“ tvrdí spoluautor knihy Devět životů Paul Cruickshank.

Námid Hamajún Tárik
Zdroj: ČT24

Dean popsal snahy džihádistů stavět drony s bombami. Jejich tvůrcem má být pyrotechnik Islámského státu Námid Hamajún Tárik, původem z Británie, který britským úřadům dvakrát unikl.

Podle Deana je Tárik psychopat, který pomáhal s výrobou výbušnin maskovaných jako baterie do laptopů. Proto loni bezpečnostní složky zakazovaly vnášet do kabin letadel startujících z Blízkého a Středního východu přenosné počítače.

Aimen Dean už sám v terénu nepůsobí, v Sýrii má ale stále kontakty. Podle nich Hamajún Tárik s největší pravděpodobností stále pracuje na výrobě bojových dronů: „Má čtyři chladicí auta, jaká se používají na potraviny nebo cokoliv podobného. Ale ty teď používá jako mobilní laboratoře na výrobu bomb.“

Americké tajné služby nekomentovaly knihu ani další Deanova tvrzení, například že Al-Káida opět sílí – díky přílivu nových bojovníků ze syrské občanské války. Nebo že chce zvýšit „profil“ jednoho ze svých lídrů a Usámova syna Hamzy bin Ládina nějakým útokem, například na prominentní západní cíl.