„Z USA nebude uprchlický tábor.“ Ani křik a pláč dětí odebraných migrantům Trumpa neobměkčil

Události: Rozdělování rodin migrantů v USA (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že nedovolí, aby se ze Spojených států stal migrační tábor. Reagoval tak na kritiku, která se zvedla kvůli snímkům dětí migrantů zadržovaných v texaském centru. Politiku „nulové tolerance“ hájí i ministryně pro vnitřní bezpečnost Kirstjen Nielsenová, podle níž vláda jednoduše dodržuje zákon. Mnohé šokoval zvukový záznam plačících dětí odebraných migrantům ze Střední Ameriky americkými imigračními úřady.

„Spojené státy nebudou migrační tábor,“ řekl Trump v Bílém domě. „A nebude to zařízení pro uprchlíky – to nebude,“ zdůraznil šéf Bílého domu. „Podívejte se, co se děje v Evropě, podívejte se na to, co se děje na jiných místech. Nemůžeme dovolit, aby se to dělo ve Spojených státech. Ne za mé vlády,“ prohlásil americký prezident.

Od poloviny dubna do konce května oddělily americké úřady od rodin migrantů celkem 2300 dětí. Politika „nulové tolerance“, kterou provádí Trumpova administrativa, spočívá v zatýkání těch, kteří vstupují do USA nelegálně, včetně žadatelů o azyl. To vedlo k odloučení rodičů od dětí, které nejsou obviněny z trestného činu.

Výsledkem je, že stovky dětí zůstávají v detenčních centrech, které vznikly třeba ze skladů nebo supermarketů, upozorňuje BBC. Tato centra ale začínají být přeplněná, a tak úřady přišly s plánem vybudovat v texaské poušti stanová města, kam pošlou stovky dětí. Teplota tu přitom běžně dosahuje čtyřiceti stupňů.

Podle některých komentátorů se z toho stává největší domácí krize za vlády Donalda Trumpa. Tady jde o malé děti od tří, čtyř let. Bavíme se o několika tisících dětech, které byly odděleny od svých rodičů, a to jen za několik málo měsíců.
Martin Řezníček

Na internetu se objevil záznam pláče a křiku deseti dětí odebraných minulý týden migrantům ze Střední Ameriky. „Mami“, „tati,“ volají děti znovu a znovu na otřesné nahrávce. Následuje záznam hlasu člena americké pohraniční hlídky: „Tak orchestr tu máme, jen chybí dirigent.“

  • Podle aktivistů je USA jediným státem, který uplatňuje politiku rozdělování rodin u žadatelů o azyl. V Evropské unii je většina žadatelů o azyl držena v přijímacích střediscích, dokud je jejich žádost v procesu vyřizování. Podle Dublinského nařízení musí být lidé registrováni v první zemi, do níž vkročí. Pravidla se země od země liší, rodiny ale většinou zůstávají pohromadě.
  • Ani v Austrálii, která uplatňuje jednu z nejpřísnějších migračních politik, jež zahrnuje detenci žadatelů o azyl, kteří dorazí na lodi, ve vzdálených centrech, neuplatňují úřady politiku oddělování dětí od rodičů.
  • Zdroj: BBC

„Myslím, že je to odporné, naprosto odporné, nehumánní. Je to nesnesitelné a musí to přestat,“ okomentovala dění demokratická senátorka Kamala Harrisová. „Jsem matka pěti a babička devíti dětí. Vím, že lidé v Kongresu i administrativě jsou také rodiče. Myslí si snad, že tyto děti si zaslouží méně péče a lásky než jejich vlastní?“ rozčílila se vůdkyně demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová.

Trumpa kritizují za tvrdý přístup k migrantům nejen opoziční demokraté, ale i někteří republikáni. Šéf Bílého domu čelí kritice i ze strany své manželky Melanie či bývalé první dámy Laury Bushové. Za nepřípustnou označil tuto politiku také šéf OSN pro oblast lidských práv. „Vyzývám Spojené státy, aby ihned ukončily praxi vynucovaného oddělování těchto dětí,“ prohlásil vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Rád Al-Husejn.

Bývalý zpravodaj ČT v USA Řezníček k oddělování dětí od rodin imigrantů (zdroj: ČT24)

Migranti sami vystavují děti nebezpečí, ohradila se ministryně

Americká ministryně pro vnitřní bezpečnost Nielsenová ale výtky odmítá. Politička tvrdí, že za vše mohou migranti, kteří své děti překročením americké hranice vystavují nebezpečné situaci. „Tato administrativa nevytvořila politiku rozdělování rodin… Změnilo se to, že už neosvobozujeme celou jednu skupinu lidí (rodiny s dětmi), která porušuje zákon,“ konstatovala ministryně.

„Nelegální přistěhovalci, kteří se dostali do naší země nelegálně, často za nebezpečných okolností, ohrožují své děti,“ zdůraznila politička.

Když se podíváme na názory některých vysoce postavených právníků z bývalých amerických vlád nebo z různých právnických firem, lidí z univerzit a podobně, tak ti říkají, že to nemá oporu v zákoně – lépe řečeno, že neexistuje zákon, který by toto nařizoval, ale zároveň existují zákony, které to umožňují.
Martin Řezníček

Mexičané si na postup USA stěžují u OSN

Za oddělování dětí od rodičů kritizoval americkou vládu mexický ministr zahraničí Luis Videgaray. „Chci jménem vlády a mexického lidu vyjádřit kategorické a energické odsouzení těchto krutých a nehumánních postupů,“ řekl ministr na tiskové konferenci v mexické metropoli. Dodal, že Mexiko nemůže být lhostejné k něčemu, co je jasným porušováním lidských práv.

Videgaray rovněž řekl, že jeho země už se obrátila se stížností na několik orgánů OSN i Organizace amerických států (OAS). Uvedl, že bude také úzce spolupracovat s vládami Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru. Právě z těchto zemí podle něj pochází většina z dětí migrantů oddělených v USA od rodičů. Z Mexika je podle něj jen asi jedno procento případů.

Podle šéfa Bílého domu současná vláda jen napravuje chyby té předchozí. „Je to chyba demokratů, že byli příliš slabí v otázce ochrany hranic a kriminality. Řekněte jim, ať začnou přemýšlet o lidech, kteří jsou obětí nelegálního přistěhovalectví,“ řekl Trump.

Podle serveru Politico připravuje Bílý dům i přes kritiku další kroky k omezení migrace, od nichž si slibuje posílení šancí na vítězství v listopadových parlamentních volbách. Počítá se mimo jiné se zpřísněním vydávání studentských víz, s omezením víz pro sezonní zemědělské dělníky nebo se shromažďováním biometrických dat občanů problematických států, kteří přijíždějí do USA. Lidé, kteří žijí ve Spojených státech na základě dočasného povolení k pobytu, budou zřejmě obtížněji získávat právo žít v zemi trvale.

Za vše může Trumpův dekret, píše Politico

Pokud jde o samotnou internaci dětí, Trumpova administrativa chce údajně zrušit zákon omezující dobu přípustné detence dětí odebraných stíhaným osobám. Délku této internace by pak mohla podle svého uvážení určovat pohraniční služba.

„Odebírání dětí ilegálním migrantům nenařizuje žádný americký zákon, je důsledkem prezidentova dekretu přijatého už v lednu 2017,“ připomíná Politico. Trump v něm zmocnil pohraniční službu, aby osoby bez povolení ke vstupu do USA po zadržení vazebně stíhala. Do května platilo, že migranti, kteří do země vstoupili nelegálně, byli vystaveni administrativnímu postihu, který izolaci dětí nepředpokládal.