Cizinci žijící v Rakousku se u neziskovek učí německy. Tlačí je k tomu změna sociálních dávek

Události: Cizinci v Rakousku se učí jazyk kvůli novému systému dávek (zdroj: ČT24)

Rakouská koaliční vláda lidovců a FPÖ mění pravidla získávání sociálních dávek pro cizince. V případě žadatelů o azyl bude podmínkou znalost němčiny. Právě řeč považují politici za důležitou podmínku pro úspěšnou integraci. Výuce jazyka pro přistěhovalce se i proto věnuje řada nevládních organizací.

Jedním z projektů nevládních organizací je „Maminka se učí německy“. Funguje už deset let a zaměřuje se na cizinky na mateřské, které často zůstávají doma a starají se o rodinu. Když jim děti povyrostou, německy se na rozdíl od svých matek domluví bez potíží; právě projekt zaměřený na tyto ženy má situaci změnit. 

„Chtějí být v této společnosti nezávislé, to je hlavní důvod, proč chodí na naše kurzy,“ vysvětlila koordinátorka projektu Ana Dimovová.

Jazykové kurzy pomáhají hlavně ženám z chudších rodin. Lekce jsou zadarmo, náklady mezi sebe dělí spolková vláda a město, polovina peněz přichází z evropského sociálního fondu. Výhodou je i to, že zatímco se matky učí, o jejich nejmenší děti je postaráno. 

Cizinky mají o kurzy němčiny velký zájem, ale nedostanou se na ně všechny; patnáct kurzů různých úrovní v současnosti navštěvuje 150 žen a dívek. Poptávka se přitom v Rakousku nejspíš ještě zvýší, a to hlavně mezi žadateli o azyl. Vláda lidovců a Svobodných plní předvolební sliby a omezuje imigrantům sociální dávky právě prostřednictvím znalosti jazyka.

Kurz: Bez dostatečné znalosti němčiny se sociální dávka sníží

„Ten, kdo nebude mít dostatečnou znalost němčiny, nebude mít v Rakousku nárok na proplacení sociální dávky v plné výši,“ prohlásil rakouský kancléř Sebastian Kurz. Měsíčně teď imigranti dostávají v přepočtu 22 tisíc korun. Hlavně proto, že dokud azyl nezískají, nesmějí pracovat. Pokud nezvládnou jazykový test, přijdou o třetinu částky.

„Změna systému je důležitá, protože má snížit motivaci, aby k nám někdo přicházel a využíval ho. Náš sociální systém bude méně atraktivní,“ řekl rakouský vicekancléř a předseda FPÖ Heinz-Christian Strache.

Novinky v systému se dotknou i těch, kteří do Rakouska přicházejí za prací. Třeba dávky na děti dostanou až po pěti letech a jen pokud s nimi v zemi žijí.